Fonksiyonel dispepsili hastalarda duodenal eozinofil ve mastosit infiltrasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of duodenal eosinophil and mast cells infiltration in patıents with functional dyspepsia
- Tez No: 329049
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZBAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Epigastrik ağrı, duodenal eozinofil sayısı, mastosit, fonksiyonel dispepsi, H. pylori, Epigastric pain, duodenal eosinophil count, mast cell, functional dyspepsia, H. pylori
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Fonksiyonel dispepside duodenumun fonksiyonel anormallikleri gözlenmiştir. Biz duodenum ikinci kısmındaki eozinofil ve mastosit infiltrasyonunun fonksiyonel dispepsi için bir belirteç olup olamayacağını belirlemeyi amaçladık.Materyal ve metod: Çalışmaya 20 sağlıklı gönüllü ve Roma III kriterlerine göre 80 fonksiyonel dispepsili hasta alındı. Aynı hekim tarafından çalışmaya alınan bütün olgulara üst endoskopi yapıldı. Histopatolojik değerlendirme için çalışmaya alınan her olgunun mide korpusundan bir, antrumdan iki ve duodenum ikinci kısmından üç biyopsi örneği alındı. Beş büyük büyütme alanındaki (5HPF) duodenal eozinofil ve mastosit sayısı değerlendirildi.Bulgular: Hasta ve kontrol grubunun demografik özellikleri benzerdi. Ortalama duodenal eozinofil ve mastosit sayıları hasta ve kontrol grubu için sırasıyla 33?5HPF, 28?5HPF ve 30?5HPF, 27?5HPF idi (p>0.05). Her bir büyük büyütme alanındaki eozinofil ve mastosit sayısı midenin antrum ve korpusundaki histolojik inflamasyon ile ilişkili değildi. Hasta ve kontrol grubu karşılaştırıldığında, iki grup arasında, endoskopik bulgular H. pylori ve histopatolojik değişiklikler açısından önemli bir fark yoktu (p>0.05). En sık görülen semptom epigastrik ağrı idi.Sonuç: Fonksiyonel dispepsili hastalar ile sağlıklı kontroller arasında duodenal eozinofil ve mastosit sayısı ve H. pylori durumu açısından fark yoktu.
Özet (Çeviri)
Aim: Functional abnormalities of the duodenum have been observed in functional dyspepsia. We aimed to identify whether eosinophils and mast cells in second portion of duodenum are a biomarker for functional dyspepsia.Materials and methods: Eighty with functional dyspepsia patients according to Rome III criteria and 20 healthy volunteers were included in the study. All cases included this study underwent upper gastrointestinal endoscopy by the same physician. To carry out the histological evaluation of two antrum, one corpus and three second portion (descending part) of duodenum biopsy specimen were obtained from each patient and control. Duodenal eosinophil and mast cell count in five high power fields (5HPFs ) were assessed.Results: Cases and controls showed similar demographics. In the patient and control groups, the mean duodenal eosinophil and mast cell count was 335HPFs, 285HPFs and 30?5HPFs, 27?5HPFs respectively (p>0.05). Eosinophils and mast cells per high-power field were not correlated with histological antral and corporeal gastric inflammation. Patient and control groups were compared in terms of endoscopic findings, H. pylori and histopathological changes, and no significant difference was found between the two groups (p>0.05). The most common symptom was epigastric pain.Conclusion: Duodenal eosinophil and mast cell count and H. pylori status were not different in healthy control and functional dyspepsia.