Karotis arter darlığı nedeniyle endovasküler tedavi planlanan olgularda beyin perfüzyon bozukluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of the brain perfusion malfunction in cases where endovascular treatment is planned due to the stenosis of the Carotis artery
  1. Tez No: 329094
  2. Yazar: AYHAN DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKİF ŞİRİKÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ICA stenozu, Beyin, ICA stenosis, Brain Perfusion CT
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ateroskleroza bağlı serebrovasküler patolojilerdünyada ölüm nedenleri arasında 3.sırada yer almaktadır.Serebrovasküler patolojilerin %80'i iskemik inmelerden oluşmaktadır. İskemik inmelerin ise %35 oranında extrakranial büyük arter darlıklarına bağlı geliştiği bildirilmektedir.ICA'sında darlık saptanan hastalarda beyin perfüzyonunundeğerlendirilmesi hem tedavi endikasyonu koymak hem de stent tedavisinin perfüzyonu arttırıp arttırmayacağı açısından önemlidir.Çalışmamızda, karotis arter darlığı saptanan ve tedavi planlanan olgularda, darlığın beyin perfüzyonuna etkilerini ve tedavinin perfüzyon üzerine etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Kliniğimizde yapılan karotis anjiografide tek taraflı olarak tedavi endikasyonu bulunan 34 olgunun stent tedavisi öncesi ve bu olgulardan belirgin perfüzyon bozukluğu tespit edilen 14 olguya stent tedavisi sonrası 64 ? dedektörlü(VCT XTeLightSpeed; General Electric, Milwaukee, USA) BT ile beyin perfüzyon bilgisayarlı tomografi incelemesi yapıldı.GE perfüzyon 4 yazılımı kullanılarak analiz gerçekleştirildi. 34 olgunun ICA darlığı olan taraf hemisfer ile normal hemisferden elde edilen CBV, CBF ve MTT değerleri karşılaştırıldı. 27 olguda darlık olan taraf hemisferde CBV ve CBF değerlerinin arttığı, 28 olguda ise MTT değerinin uzadığı, 14 olgunun tedavi öncesi ve sonrasıdarlık olan hemisfer CBV, CBF ve MTT değerleri karşılaştırıldığında ise CBV, CBF'nin stent tedavisi sonrası düştüğü, MTT'nin kısaldığı, bulguların istatiksel olarak anlamlı olduğu bulundu.Sonuç olarak karotis arter darlıklarında, beyin perfüzyonunun belirgin etkilendiği, perfüzyon BT'nin klinik olarak stabil hastaların stent zamanlamasını ve stent tedavisi endikasyonu koymada faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Stroke is the 3rd common causes of death worldwide. About 80% of the cerebrovascular pathologies consist of ischemic strokes, whereas 35% of the ischemic strokes are reported to develop due to extracranial large artery stenosis. Atherosclerotic carotid artery stenosis is associated with a high risk of vascular events.Evaluation of the brain perfusion in patients for whom stenozis is detected in the ICA is important for determining both an indication for the treatment and whether or not a stent treatment would increase the perfusion.In our study, the effects of the stenosis on the brain perfusion and whether or not the treatment has an effect on the perfusion have been examined in the cases where carotis artery stenosis was detected and a treatment was planned. Using a 64-detector CT (VCT XTe LightSpeed; General Electric, Milwaukee, USA), a computer tomography to examine the brain perfusion has been performed before the stent treatment on the 34 cases for which an indication for treatment was one-sidedly detected in the carotis angiography performed in our clinic and after the stent treatment on 14 of these cases where clear perfusion malfunction was detected.The analysis has been performed using the GE perfusion 4 software. The CBV, CBF and MTT values of the 34 cases taken from the hemisphere with the ICA stenosis and from the normal hemisphere have been compared with each other. In 27 cases, CBV and CBF values have been detected to increase in the hemisphere with stenosis, whereas in 28 cases, MTT values has been detected to elongate. Upon comparing the CBV, CBF and MTT values of the hemisphere with stenozis for the 14 cases before and after the treatment, CBV and CBF have been detected to decrease and MTT has been detected to shrink after the stent treatment and the results have been found to be statistically significant.To conclude, we believe that, in the carotis artery stenosis, the brain perfusion is clearly affected and the Perfusion CT is useful in determining the stent timing of the clinically stable patients and in determining the indication for stent treatment.