Elektif sezaryen'de lateral pozisyonda düşük doz lokal anestezikle spinal ve düşük konsantrasyonda lokal anestezik solüsyonla epidural anestezi kombinasyonunun kullanımının hipotansiyona etkisi
Effects of combinational usage of spinal anesthesia with a low dose of a local anesthetic and epidural anesthesia with a low concentration of local anesthetic solution on hypotension in elective cesarean-section with lateral position
- Tez No: 329095
- Danışmanlar: PROF. DR. SITKI GÖKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, Kombine spinal-epidural, Sezaryen, Levobupivakain, İzobarik, spinal anesthesia, combined spinal-epidural, Cesarean-section, Levobupivacaine, isobaric
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada elektif sezaryene alınan gebelerde 1 ml %0.5 izobarik levobupivakain ile yapılan spinal enjeksiyonun ardından 15 ml % 0.25 levobupivakain?in epidural olarak uygulanmasının sol lateral pozisyonda yapılması ve supin pozisyona alınmadan 15 dakika bu pozisyonda bekletilmesinin hipotansiyon insidansını ve şiddetini ve buna bağlı bulantı-kusmayı azaltıp azaltmayacağını belirlemeyi amaçladık. Etik kurul ve hasta onayları alındıktan sonra yaşları 18?40 arası, ASA 1-2 risk grubundaki 60 gebe çalışmaya dahil edildi. Araştırmaya katılan 60 olgu enjekte edilecek ilaçlara göre rasgele 2 gruba ayrıldı. Grup 1?e 1 ml %0.5 izobarik levobupivakain intratekal + 15 ml %0,25 levobupivakain içinde 75 mcg fentanil olduğu halde epidural aralığa verildi ve Grup 2?ye intratekal 2 ml %0.5 izobarik levobupivakain verildi. Ameliyat süresince hemodinamik veriler, duyusal blok seviyesi, efedrin kullanımı ve yan etkiler kaydedildi. Gruplar karşılaştırıldığında hemodinamik parametreler Grup 1?de daha stabil seyretti ve daha az efedrin ihtiyacı oldu. Her iki grupta görülen duyusal blok ve diğer yan etkiler açısından anlamlı fark yoktu. Sonuç olarak Grup 1?de; hemodinamik verilerin daha stabil seyretmesi ve daha kontrol edilebilir bir anestezi sağladığı için kombine spinal epidural tekniğinin ve intratekal daha düşük doz lokal anesteziğin epidural lokal anestezik kombinasyonlarıyla desteklenmesinin ve sol lateral pozisyonda 15 dakika kadar beklenmesinin uygun bir seçenek olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine whether or not the application of spinal injection of 1ml %0.5 isobaric levobupivacaine followed by an epidural application of 15 ml % 0.25 levobupivacaine on the left supine position and to keep in that position for 15 minutes before converting to the supine position would decrease the incidence and the intensity of hypotension and the nausea-vomiting due to hypotension on pregnant women undergoing elective cesarean-section. Consecutive to the ethical committee?s and the patients approval, 60 pregnant women ages between 18-40 and within ASA physical status 1-2 were included in the study. The 60 cases included in the study. Cases were randomly divided into two groups by the medication that will be injected. 1 ml %0.5 isobaric levobupivacaine to the intrathecal space + 15 ml %0.25 levobupivacaine even though it contained 75 mcg fentanyl was applied to the epidural space in the Group 1 and 2 ml %0.5 isobaric levobupivacaine was applied intrathecally in the Group 2. During the surgery, the hemodynamic data, sensorial block level, ephedrine use and side effects were recorded. When the groups were compared, hemodynamic parameters were more stable and there was less need of ephedrine in the Group 1. There were no significant differences between the two groups in the sensorial block levels and the side effects. We concluded that combined spinal-epidural technique, to support the lower doses of intrathecal local anesthetic with epidural local anesthetic combinations and to keep the left lateral position for 15 minutes, is an appropriate choice depending on the more stable hemodynamic data and more controllable anesthesia obtained in the group 1.