Çocuk tenisçilerde fonksiyonel antrenman yaklaşımı
Functional training approach on children tennis players
  1. Tez No: 329113
  2. Yazar: SUAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH PINAR, DOÇ. DR. ERTUĞRUL GELEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: FMS, Fonksiyonel antrenman, Sportif performans, Tenis, Athletic performance, FMS, Functional training, Tennis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Son yıllarda fonksiyonel antrenman çalışmaları sağlık alanı ve yaşlı popülasyonunda önem kazanmakla birlikte çocuklarda spor performansına yönelik çalışmaların olmaması dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, fonksiyonel antrenman modelinin çocuklarda sportif performans üzerine olan etkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırmaya Lateralizasyon testi ile %80 ve üzeri baskın tarafa sahip olan ve fonksiyonel hareket değerlendirmesi (FMS) puanı %75 ve altında çıkan 28 çocuk tenisçi (yaş: 9.6±0.7, boy: 134.1± 6.8, ağılık: 31.3±4.1, spor yaşı: 3.1±1.1) katılmıştır. Bunlardan 10 kişi fonksiyonel antrenman gurubuna (FAG), 10 kişi geleneksel antrenman grubuna (GAG) ve 8 kişi de kontrol grubuna (KG) dahil edilmiştir. Araştırmada sekiz hafta süresince, haftanın ardışık olmayan 3 günüantrenman yapılmıştır. KG uygulaması tüm katılımcılar tarafından uygulanırken, ilave olarak FAG fonksiyonel antrenman modelini, GAG geleneksel antrenman modelini uygulamıştır. Antrenman programı öncesi, 4. ve 8. hafta sonunda esneklik, dikey sıçrama, sürat, çeviklik, denge ve FMS testleri yapılmıştır. Bulgular: Verilere göre KG ile GAG ve FAG arasında sezon başı performans ölçümlerinde fark bulunmazken (p>0.05), sezon ortası ve sezon sonu ölçümlerinde fark bulunmuştur (p0.05). GAG? nda FMS puanında düşüş (p0.05). FAG? da tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görülmüştür (p?0.001). Sonuç: Bulgular incelendiğinde fonksiyonel antrenman modelinin geleneksel antrenman modeline göre sportif performansı arttırması açısından daha etkili bir antrenman modeli olduğu gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In recent years studies on functional training have gottan importance in elderly population and health area but lack of research in children on athletic performance is remarkable. Purpose of this study is to investigate the effects of functional training model on athletic performance on children. Methods: This study included 28 children tennis players (mean age: 9.6±0.7, height: 134.1±6.8, weight: 31.3±4.1, fitness age: 3.1±1.1) who have 80% or more dominant side on lateralization test and functional movement screening (FMS) score below 75%. 10 subjects included in functional training group (FTG), 10 subjects added in the traditional training group (TTG), and 8 subjects included in the control group (CG ). Training program was three non-consecutive days in a week, during eight weeks. CG application implemented by all participants. FTG has applied functional training model and TTG has applied traditional training model additionally. Flexibility, vertical jump, speed, agility, balance and FMS tests were conducted before the training program, at the end of week four and week eight. Results: According to the data there were no difference in performance measurements between CG, TTG and FTG before season, (p> 0.05) but the difference in mid-season and end of season was significant (p 0.05). In TTG, FMS score significantly decreased (p 0.05). In FTG all parameters improved and differences were statistically significant (p ? 0.001). Conclusion: When the results are analysed, functional training model appears to be a more effective work out then a model based on the traditional training in terms of increasing athletic performance.