Periodontal hastalığa sahip bireylerde dentin hassasiyeti tedavisinde %8 arginin ve kalsiyum karbonat içeren periodontal pat ve Er:YAG lazer kullanımının klinik olarak incelenmesi
Clinical evaluation of a periodontal paste containing 8% arginine and calcium carbonate and Er:YAG laser for dentine hypersensitivity treatment in patients with periodontal disease
  1. Tez No: 329112
  2. Yazar: BURCU SAYDAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR KURU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin hassasiyeti, arginin, Er:YAG lazer, kombinasyontedavisi, Dentin hypersensitivity, arginine, Er:YAG laser, combinationtherapy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Randomize-paralel-kontrollü bu çalışmada, dentin hassasiyeti olan bireylerdetek başına %8 arginin ve kalsiyum karbonat içeren hassasiyet patı, Er:YAG lazer vekombinasyonlarının plasebo ile kıyaslamalı olarak immediat ve uzun dönemhassasiyet etkinliklerinin incelenmesi amaçlandı. Sistemik olarak sağlıklı, dişetiçekilmesi ile birlikte diş hassasiyet i şikayeti olan toplam 60 hasta başlangı çperiodontal tedavi sonrasında rastgele 4 gruba ayrıldı; 1) %8 arginin ve kalsiyumkarbonat içeren hassasiyet giderici pat (Pro-reliefTM) kullanılan grup, 2) tek başınaEr:YAG lazer (80 mJ, 3 Hz, non-contact mod) uygulanan grup, 3) hassasiyet gidericipat uygulamasından sonra Er:YAG lazer kombinasyonu uygulanan grup ve 4)hassasiyet giderici özelliği olmayan bir cila patı ve aktifleştirilmemiş lazer uygulananplasebo grubu. Hassasiyet ölçümleri muayene sondu ve hava spreyi kullanılarak hemdokunma hem de soğuk hava uyaranı için Visual Analogue Scale (VAS) ilehassasiyet tedavisi öncesi (0. gün), hemen sonrası ve 7., 30., 90. ve 180. günlerdedeğerlendirildi. Tedavilerin immediat etkisi tüm gruplarda grup içinde anlamlıbulundu (p?0.05 ). En yüksek immediat etki hassasiyet patı ve kombine gruptagörüldü. Yedinci ve 30. günlerde gruplar arasında anlamlı fark olmaksızı n tüm VASdeğerlerinde yükselme bulunurken, tüm gruplar içinde immediat değerine en yakınkalan lazer ve kombine grup oldu. VAS skorları 90. günde hassasiyet patı grubundaplaseboya yaklaşırken (p>0.05), lazer kullanılan grupların plaseboya kıyasla anlamlıolarak etkinliklerini korudukları gözlendi (p?0.05). Son ölçüm dönemi olan 180.günde plasebo grubunun 0. gün değerlerine dönen tek grup olduğu saptanırken, endüşük VAS skorlarının lazer ve kombine gruplarda olduğu görüldü. Araştırmasüresinde hassasiyet patının ve kombine grubun immediat etkisinin en yüksekolduğu, 90. günden sonra ise lazer veya hassasiyet patı ile lazerin kombinekullanıldığı grupların etkinliklerini koruyarak ön plana çıktığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this randomi zed-parallel-controlled study was the comparativeevaluation of immediate and long term effectiveness of a desensitizing pastecontaining 8% arginin and calcium carbonate, Er:YAG laser, their combination andplacebo in the management of dentine hypersensit ivity. Sixty systemically healt h ysubjects with gingival recessions and dentin hypersensitivity were randomlyallocated into 4 groups aft er initial periodontal therapy. Treatment groups were as 1)desensitizing paste containing 8% arginin and calcium carbonate (Pro-reliefTM), 2)Er:YAG laser (80mJ, 3Hz, non-contact mode), 3) application of Er:YAG laser afterdesensitizing paste and 4) non activated Er:YAG laser following the application of aprophylaxis paste without desensitizing effect as placebo. Visual Analogue Scale(VAS) was used for the hypersensitivity scores both tactile and cold air stimulus byusing a sharp explorer and air spray, before (day 0) and immediately after thedesensitizing treatment and at days 7, 30, 90 and 180. Immediate effect was foundstatistically significant in all treatment groups ( p?0.05 ). The highest immediate effectwas obtained with the application of desensitizing paste alone and its combinationwith laser. On days 7 and 30, the VAS scores were increased in all groups withoutany inter-group significance. However, the laser and combination groups maintainedtheir VAS scores close to their respective immediate levels. At the end of 90 days,the difference of VAS scores between the desensitizin g paste and placebo groupswas found insignificant (p>0.05) whereas laser and combination groups kept theirefficacy in comparison to the placebo group (p?0.05). At the day of 180, the placebogroup bounced back to the VAS scores at day 0. However, the lowest VAS scoreswere found in the laser and combination groups revealing the role of laser applicationfor the maintenance of hypersensitivity treatment.