Fetal kadavralarda nervus ulnaris'in önkoldaki seyri ve dallanma özellikleri
Course and branching properties of the ulnar nerve in the forearm in fetal cadavers
- Tez No: 329168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER ALBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fetal kadavra, n. ulnaris'in motor dalları, varyasyonlar, Fetal cadaver, motor branches of ulnar nerve, variations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Fetal Kadavralarda Nervus Ulnaris'in Seyri Ve Dallanma ÖzellikleriÖnkol anatomisinin iyi bilinmesi ve burada yer alan kas ve sinirlere ait varyasyonların göz önünde bulundurulması, hastalıkların tanınması ve ayırt edilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Ancak bu bölge ile ilgili fetal çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Özellikle de fetal kadavralarda n. ulnaris ile ilgili varyasyonların varlığıyla ilgili çalışmalar az sayıdadır. Bu yüzden çalışmamızda fetal kadavralarda n. ulnaris'in önkoldaki seyri, bu bölgede verdiği dallar ve etraf yapılarla morfometrik olarak ilişkisinin araştırılması amaçlandı.Çalışmamız Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Laboratuvar'ında bulunan yaşları 12-40 gebelik haftası arasında değişen, 116 üst ekstremitede, eksternal anomalisi olmayan fetuslerde, anatomik diseksiyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Fetal kadavralarda n. ulnaris'in dallanması ile ilgili parametreler (m. flexor carpi ulnaris'e verdiği dal (veya dallar), m. flexor digitorum profundus'a verdiği dal (veya dallar), ramus dorsalis nervi ulnaris dalı, bu dalların önkoldaki landmarklar ile morfometrik yerinin tanımlanması) araştırıldı. N. ulnaris'in verdiği motor dalların sayısı, sırası ve dağılımına göre tiplendirilmesi yapıldı. Buna göre 8 tip dallanma modeli tespit edildi. Ayrıca n. ulnaris'e ait varyasyonlanlar belirlendi. Bütün parametrelerde taraf ve cinsiyetler arasında fark olmadığı görüldü.Çalışmamızda elde edilen verilerin nörologlara, cerrahlara, ortopedistlere, radyologlara ve anatomistlere gerek yapacakları çalışmalarda gerekse tanı ve tedavide yol göstereceğini düşünmekteyiz. Ayrıca çalışmamızın uygulanacak cerrahi müdahalelerin başarılı olması ve komplikasyonların en aza indirilmesi açısından da büyük önem taşıdığına inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Course And Branching Properties Of The Ulnar Nerve In The Forearm In Fetal CadaversA good knowledge of the anatomy of the forearm and considering neuromuscular variations will ease the diagnosis, as well as differential diagnosis of the diseases of this area. However, fetal studies on this region are very limited. Especially, there are a few studies about the variations of the ulnar nerve on fetal cadavers. Therefore, in the current study we aimed to investigate the course and branches of the ulnar nerve in the forearm and morphometric relationship with neighboring structures of the nerve on fetal cadavers.From the collection of Suleyman Demirel University, Faculty of Medicine, Anatomy Department Laboratory, 116 upper limbs of fetuses showing no external anomaly and aging between 12th to 40th weeks of pregnancy, were included in this study for anatomical dissection. Parameters about the branching of fetal ulnar nerve were set as follows: branch/branches to flexor carpi ulnaris muscle, branch/branches to flexor digitorum profundus muscle, dorsal branch of ulnar nerve, morphometric measurements of these branches with landmarks on forearm. Ulnar nerve was typed according to number, sequence and distribution of motor branches of ulnar nerve. As a result of this typing, eight type branching model of ulnar nerve was confirmed. In addition, variations of ulnar nerve were defined. No significant differences were observed between sexes and sides for any of the parameters (p>0.05).We think that the data obtained from our study may show the way to neurologists, surgeons, orthopaedists, radiologists and anatomists for studies which will be done and diagnosis and treatment. In addition, our study is critically important for implementing successful surgical interventions and minimizing complications.