Otizm bulgusu gösteren olgularda genetik değişikliklerin klasik sitogenetik ve FMR1 sizing PCR yöntemi ile ortaya konması
Investigating genetic alterations in autistic children using conventional cytogenetic and FMR1 sizing PCR techniques
  1. Tez No: 329205
  2. Yazar: ABDULLAH İHSAN GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLHAN ARTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Otizm, Klasik Sitogenetik Analiz, FMR1 Sizing PCR Yöntemi, FMR1 Geni, Frajil X Sendromu, Pervasive Developmental Disorders, Autism, Conventional Cytogenetic Analysis, FMR1 Sizing PCR Method, FMR1 Gene, Fragile X Syndromeek
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yaygın gelişimsel bozukluk (YGB), erken çocukluk döneminde başlayan ve yaşam boyu devam eden, yaş ilerledikçe klinik bulgularda değişiklikler gösteren, bilişsel ve davranışsal bozukluklarla ilişkili komplike bir nörogelişimsel bozukluktur. Günümüzde YGB taramasında yüksekrezolusyonlu sitogenetik analizler ile Frajil X testi algoritmanın ilk aşamaları olarak uygulanmaktadır. Çalışmamızda, Eskişehir bölgesinde YGB tanısı alan toplam 80 olguda kromozom anomalileri ile FMR1 genindeki CGG tekrar sayılarının ortaya konması, bu yöntemlerin tanısal amaçlı kullanılabilmesi, elde edilen veriler ile sitogenetik ve moleküler etiyolojinin aydınlatılmasına katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışmamızda üç olguda (%3.75) 45,XY,rob(13;14)mat, 46,XX,invdupdel(8) ve 46,XY, inv(X)(p22q22)mat kromozom kuruluşları saptanmışolup kromozom anomali oranı literatür ile benzerlik göstermiştir. Ancak 45,XY,rob(13;14)mat kromozom anomalisinin, yüksek sıklıkta gözlenen Robertsonian translokasyonu olması nedeniyle OSB ilişkili anomali olarak değerlendirilmemiştir. Diğer iki yapısal kromozom anomalisinin kırık noktaları ve olguların fenotipik özellikleri değerlendirilmiştir. Frajil X sendromu, YGB ile en sık bağlantı gösteren genetik sendromlardan biri olup YGB olgularının %1-3'ünün frajil X sendromu olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda FMR1 geni taramasında CGG premutant veya mutant olguya rastlanmamıştır. Sonuç olarak, kromozom anomalisi saptanan YGB olgularında ailelerin taranması ve genetik danışma verilmesi çalışmamızın önemli bir sonucudur.
Özet (Çeviri)
eklenecPervasive Developmental Disorders (PDD) is a disorder which has a onset in early childhood and time-varying symptoms proceed for a lifetime, is complicated with cognitive and neurodevelopmental disturbances. High resolution cytogenetic analysis methods and Fragile X testing is being performed as a first-step approach for PDD diagnosis in genetic clinics. In our study, we included 80 PDD cases to investigate genetic disturbances in karyotypes and to detect CGG repeats in FMR1 gene. We aimed to assess whether these methods could be used for diagnosis and to find a better understanding together with the data of this study. In our study, we found three abnormal karyotypes 45,XY,rob(13;14)mat, 46,XX,invdupdel(8) and 46,Y, inv(X)(p22q22)mat - among 80 cases (3.75%) which has similar rates with the published data. However 45,XY,rob(13;14) karyotype was not associated with PDD phenotype as being a relatively common robertsonian translocation. Brekage points and phenotypic featues of other two abnormal karyotypes were assessed. Fragile X syndrome is one of the most common disorders associated with PDD with rates of 1-3%. In our study we didn't find any premutant nor mutant case for FMR1 CGG expansions among 80 cases. In conclusion, our study supports that it is important to screen families with chromosome abnormalities and to provide appropriate genetic counseling for them.