Ooferektomi yapılan sıçanlarda tibolonun kemiğin biyomekanik özellikleri üzerine etkisi
Effects of tibolon on the biomechanical properties of the bone in ovariectomized rats
  1. Tez No: 329211
  2. Yazar: HAVA BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERVET KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Tibolon, Ooferektomi, Üç nokta eğme testi, Maksimum kuvvet, Maksimum gerilme, Maksimum uzama, Maksimum % uzama, Tibolon, Ovariectomy, Three point-bending
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ooferektomi yapılan sıçanlarda tibolonun kemiğin biyomekanik özellikleri üzerine etkisi,Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyofizik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,Van, 2012. Bu çalışma ooferektomi yapılmış sıçanlarda, tibolonun femur kemiğin biyomekanik özellikleriüzerindeki etkisinin incelenmesi için yapılmıştır. Çalışmada ortalama ağırlıkları 250-300gr arasındadeğişen, dokuz aylık, sağlıklı, 40 adet matur dişi Wistar Albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar randomize olarakkontrol, sham, ooferektomi ve tibolon olmak üzere onar adetlik dört gruba ayrıldı. Ooferektomi grubusıçanların cerrahi operasyonla overleri alındı. Tedavi grubuna ise ek olarak 1 ay boyunca hergün 1 mg/kgtibolon gavaj yolu ile verildi. Çalışmanın sonunda 50 mg/kg ketamin altında sakrifiye edilen sıçanların tümyumuşak dokulardan disseke edilerek ve bütünlüğü korunarak alınan femurları biyomekanik incelemeuygulanana kadar -20ºC'de saklandı. Deney öncesi nemli ortamda oda sıcaklığına ulaşması beklendi vedaha sonra 37ºC'lik isotonik serum fizyolojik solüsyon içine alındılar. Bütün grupların femur kemiknumuneleri üzerine üç nokta eğme testi (Shimadzu-Autograph-50 kN) uygulandı. Her kemik için; elastikmodülü, maksimum gerilme, maksimum kuvvet, maksimum uzama, maksimum % uzama, çap değerlerigruplar halinde tablo şeklinde sunuldu, sonuçlar kuvvet-deformasyon ve gerilme-gerinme grafiklerişeklinde gösterildi. Çalışmamızın sonunda; tibolon ve sham gruplarında ortalama maksimum gerilmedeğerleri kontrol grubundan daha iyi sonuçlar vermiş, ooferektomi grubunda maksimum gerilme değerindedüşüş gözlenmiştir. Ortalama maksimum gerilme değerlerindeki en yüksek artış tibolon grubundabulunmuştur. Kontrol grubuyla kıyaslandığında; tibolon ve sham gruplarında maksimum gerilmedeğerlerindeki artışla birlikte, maksimum % uzama azalmıştır. Ooferektomi grubunda maksimum gerilmedeğerindeki düşüş de doğal olarak % uzama değerinde artışa neden olmuştur ki bu, elastik modülündedüşüş ve sonuç olarak kırılganlık demektir. Elastik modül değerlerinde tibolon ve sham grubunda artışgözlenirken, ooferektomi grubunda elastik modül değerleri düşmüştür. Ayrıca biyomekanik olarak birbiyomalzemede elastik modülünün düşük değerlerde olması, kemikte erken ve daha kolay çatlak vekırılmalara yol açacaktır. Sonuç olarak tibolon, femur kemiğinin uygulanan kuvvete bağlı ortaya çıkanmaksimum uzaması ve maksimum yüzde uzamasını azaltıcı etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of tibolon on the Biomechanical Properties of the Bone in Ovariectomized Rats,Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences MSc. Thesis in Department of Biophysics, Van2012. This study was undertaken to investigate the effects of tibolon on the biomechanical properties of thefemur in ovariectomized rats. In the study nine months old 40 mature female Wistar Albino rats weighing250-300 g were used. The rats were divided randomly into the control, sham, ovariectomy and tibolongroups, each with ten animals. The ovaries of the rats in the ovariectomy group were surgically removed.The rats in the tibolon group received 1 mg/kg tibolon daily for one month via oral gavage afterovariectomy. At the end of the experiments the rats were sacrificed under ketamine anesthesia and thefemurs were dissected and stored at -20 ºC until biomechamical tests. The femurs were place in the isotonicsaline solution (37 ºC) after defreezing in the room temperature. Three point-bending test was performed inthe femurs (Shimadzu-Autograph-50 kN). For each bone elastic modulus, maximum force, maximumstress, maximum displacement, maximum % displacement and diameters were presented as tables andforce-deformation and stress-strain data were presented graphically. Mean maximum stress was higher inthe tibolon and sham groups while it was decreased in the ovariectomy group. The highest increase in themean maximum stress was in the tibolon group while the maximum % displacement was decreased. Thedecrease in the maximum stress in the ovariectomy groupcaused an increase in the % displacement, whichmeans a decrease in elastic modulus and fragility. Elastic modulus increased in the tibilon and sham groupswhile it decreased in the ovariectomy group. A low elastic modulus may cause fracturesin the bone earlierand easier. The results showed that tibolon decreased the maximum displacement and maximum %displacement in response to the load applied to the femur.