Palmar ark varyasyonlarının manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Magnetic resonance evaluation of palmar arch variations
- Tez No: 329239
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ÖZKOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: MR ANJİOGRAFİ, TRICKS, PALMAR ARK VARYASYONLARI, Magnetic Resonance Angiography, TRICKS, Palmar arch variations
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
PALMAR ARK VARYASYONLARININ MR İLE DEĞERLENDİRİLMESİAmaç:Eli derin ve yüzeyel palmar ark besler. Bu iki ark bazı kompansatuar varyasyonlar ile dolaşım dengesini sağlar. Elin vasküler anatomisinin bilinmesi konjenital anomalilerin rekonstrüksiyonunda, posttravmatik lezyonlarda ve radyal arterin arteriyel by-pass için donör olarak kullanılmasında önem kazanır.Bu çalışmanın amacı kontrastlı 3D TRICKS MRA tekniği ile palmar ark varyasyonlarının gösterilmesi ve sıklıklarının belirlenmesidir.Gereç ve yöntem:Çalışmamızda 2010 Ocak ve 2012 Temmuz tarihleri arasında değişik ön tanılarla el TRICKS MRA yöntemi kullanılmış 30 hastanın elde olunan görüntüleri palmar ark varyasyonlarının değerlendirilmesi için retrospektif olarak kullanılmıştır.Tüm hastalara GE Signa HDxt 1.5 Tesla MRG cihazı ile ön kolun proksimali de görüntülere dahil olacak şekilde koronal STIR, koronal T1A FSE ve 3D Dinamik TRICKS sekanslarını içerecek şekilde el TRICKS MRA tetkiki yapılmıştır.Bulgular:Değişik ön tanılar ile elde olunan 30 hastanın el TRICKS MRA` sı derin ve yüzeyel palmar ark varyasyonları açısından retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Olgularımızın % 73,3' ünde Tip 1, % 23,3' ünde Tip 2, %3,3' ünde Tip 3, yüzeyel palmar ark varyasyonu, olgularımızın %93,3' ünde Tip 1, %6,6' sınde Tip 4 derin palmar ark varyasyonu tespit edilirken hasta popülasyonumuzda Tip 2 ve Tip 3 derin palmar ark varyasyonuna rastlanmamıştır.Sonuç:3D TRICKS MRA yönteminin elin vasküler varyasyonlarının tanımlanmasında pratik ve ideal bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
MR EVALUATION OF THE PALMAR ARCH VARIATIONSPurpose:Superficial and deep palmar arches supply the feeding of hand. These two arches provide the circulation balance by some compansatory variations. It is important to know the vascular anatomy of the hand for the reconstruction of congenital anomalies, posttraumatic lesions and arterial by-pass surgery.The aim of this study is to emphasize the knowledge of the vascular variations of the hand and determine the incidance of each type using TRICKS MRA.Material and Methods:In our study TRICKS MRA images (Coronal T1W- FSE, coronal STIR and 3D dynamic TRICKS sequences) of 30 patients which are obtained with various initial diagnosis between the dates 01. 01. 2010 and 31. 07. 2012 using GE Signa HDx 1, 5 T device, were used for evaluating palmar arch variations.Findings:TRICKS MRA images of 30 patients which were obtained with various initial diagnosis were evaluated about deep and superficial palmar arch variations retrospectively. For the superficial palmar arch 73,3 % was Type 1, 23,3 % was Type 2, 3,3 % was Type 3; fort he deep palmar arch 93,3 % was Type 1, 6,6 % was Type 4. There weren?t any type 2 or type 3 deep palmar arch variations in our patient population.Result:3D TRICKS MRA is a practical and ideal technique to demonstrate vascular variations of the arterial anatomy of the hand.