Design optimization of bank branch interiors: Case study of Izmir
Banka şubeleri içmekan tasarımlarının optimizasyonu: İzmir örneği
  1. Tez No: 329398
  2. Yazar: AYÇA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Şubesi İç Mekân Tasarımı, İç Mekân Organizasyonu, Ofis Mobilyaları, Workstation Grupları, İç Mimarlık, Sürdürülebilir ve Esnek Mobilya Tasarımı, Interior Design of Bank Branches, Space Organization, Office Furniture, Interior Design, Workstation and Box-office Units, Interior Components, Sustainable and Flexible Furniture Design
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tez çalışması, banka şubelerindeki çalışma verimliliğini arttırmaya yönelik, banka şubeleri iç mekân tasarımlarının, mekân organizasyonlarının ve ince yapı bileşenlerinin nasıl olması gerektiğini incelemektedir. Banka şubelerindeki çalışanların iş verimliliğini etkileyen fiziki koşullar; havalandırma sistemleri, mekân organizasyonları, mobilya sistemleri ve bekleme alanları incelenmiştir. Dolaşım, çalışma ve servis alanları, açık ve kapalı ofis bölümleri, bölücü sistemleri şeffaf ve yarı şeffaf olarak incelenmiş, mobilyalar; tekli ve ikili çalışma istasyonları, depolama üniteleri ve gişe bankoları olarak ayrı ayrı araştırılmıştır. İnce yapı bileşenleri; tavanlar, döşemeler ve duvarların tasarımında kullanılan malzemeler ve sistemler araştırılmıştır. Havalandırma sistemleri irdelenmiş, iklimlendirme ve klima sistemlerinin ortamı nasıl olumlu ve olumsuz hale getirdiği ortaya konulmuştur. İç mekânda ki aydınlatma elemanlarının tasarımları irdelenmiş, yapay aydınlatma sistemleri incelenmiştir.Tezin çalışma yöntemi, İzmir'de bulunan toplam 605 adet banka şubesinden 9 (%1.5) adedinde yapılan anket, rölöve ve yerinde iç mekân bileşenleri ve mobilyaların tespit çalışmasını kapsamaktadır. Anket çalışması, banka iç mekânların da iş verimliliğini arttırmaya yönelik olarak, iç mekân tasarımlarını, mobilya ve mekanik cihazları kapsamaktadır. Çalışma yapılan banka şubeleri karma olup tek bir banka markasına bağlı kalmaksızın farklı bankaların en az birer şubelerinde çalışma yapılmıştır. Böylelikle tezin asıl konusu yani `banka şubeleri iç mekân tasarımı' daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Farklı tarzda ki banka şubelerinde yapılan çalışmalar sonucu, nelerin doğru ve optimum olarak, ortak bir dil oluşturarak ortaya çıktığı sponten bir şekilde görülmüştür. Yapılan anket ve rölöve çalışmaları irdelenmiş ve banka şubeleri tasarımına yönelik, iç mekân organizasyonlarına, iç mekân bileşenlerine ve banka mobilyalarına veri olacak önerilervsunulmuştur. Yine yurtiçi ve yurtdışından güncel banka şube tasarımları incelenmiş, konu araştırması yapılarak veriler toplanmıştır.Tez çalışması tüm bu konuları kapsayan 6 bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines bank branch interior design, space organization and interior components through increasing work efficiency. The physical conditions affecting bank employees? work efficiency, such as air-conditioning, furniture systems, space organization and waiting areas, have been examined. The circulation, work and service areas, open and closed office departments and transparent and non-transparent divider systems between them have been researched. In addition, bank furniture, such as workstations for single and douce units, box-office units and storage systems have all been researched and interior components, such as wall, ceiling and floor coverings and their materials and systems have been examined. Heating and air-conditioning systems have been researched and it has been determined how climate control systems affect interior space positively and negatively. Lighting systems in interior spaces have been researched together with artificial lighting and furniture design.Basically, the thesis method includes a survey study of existing interior space, furniture and interior component specifications by taking photos and making sketch drawings of the interiors of bank branches located in İzmir. The thesis work has been applied to nine (%1.5) of the existing bank branches in Izmir, which total about six hundred. In addition, the bank branches that have been studied under this thesis subject were chosen from different bank chains to ensure and better determine the basic subject of the thesis, `interior design of bank branches?. By studying different chains of bank, the optimum conditions for interior design of banks can be determined more clearly. The results of the surveys have been evaluated for bank furniture and interior design, which will be helpful for future branch design. The interior design components, for example space organization, interior dividers, moveable and fixed furniture design, workstation groups, fine structure components, such as wall, floor and ceiling coverings, lighting and ventilation design, doors, showcase and facade designs haveviibeen included under this thesis subject. Examples of bank building designs from abroad and Turkey have been reviewed and literary research has been conducted by looking at optimum space organization of new bank branch design.This thesis consists of six chapters which include all of these subjects.