Yatay tip mısır kurutma makinesi tasarımı
Horizontal type design of drying process machine of corn
- Tez No: 329419
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Mısır Kurutma, Hava akışı, Sayısal Akışkanlar Dinamiği, Isı ve Kütle transferi, Grain Drying, Air Flow, Computational Fluid Dynamics, Heat and Mass Transfer
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kurutma işlemi ve tarım sektöründe oldukça yaygın kullanım alanlarına sahiptir. Ürünler kuru olarak tüketime hazırlanması veya depolanması için mutlaka kurutma süreçleri uygulanmaktadır. Çok çeşitli kurutma süreçleri içerisinde en hızlı olanı ürünün sıcak hava akımı ile buluşturulmasıdır. Ürün ile hava etkileşiminde havanın ürün etrafındaki akış özelliklerinin belirlenmesi kurutma sürecinin en önemli aşamasıdır. Bu tezde öncelikle ürün hava etkileşimi bilgisayar simülasyon programları yardımı ile olabildiğince gerçeğe uygun modellenerek incelenmiştir.Geometrik yapısı, akış hızı, sıcaklık, basınç ve ürün hareket özellikleri simülasyonlarda sistematik olarak değiştirilmiş ve kurutma hızını maksimum yapan parametre seti tespit edilmiştir. Daha sonra optimum parametreleri sağlayan ürün taşıyıcı helezonları, kurutma odası hacmi, hava üfleyici fanlar ve yakıt brülörleri besleme hızı gibi diğer aksamların tasarımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kurutma sürecinde oda içerisindeki sıcaklık ve nemi ölçen kontrol sistemleri vasıtası ile geri besleme yapılarak kurutma hızı ve verimi iyileştirilmiştir. Yatay tipte tasarlanan kurutma makinesi daha az yer kaplamakta, ürünün hareketliliği nedeni ile daha hızlı kurutmakta, taşınabilir hale getirilebilmekte, ürün üretim maliyetini düşürmektedir. Üstelik kullanım bakımından emsallerine göre ergonomiktir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDrying Process has been commanly used in foof industry and agricultural sector. Drying process in needed for strogeand consumers. The product is dried using the air flow within all over the variety of drying types. The interaction of product and air is the most important characteristic of the process. İn this thesis, the interaction between pruduct air was investigaled through computer similation proğrams using realistic models.Geometri, temperature, flow velocity, pressure, characteristic movement of the pruduct have been changed in the simulation to identify the parameters wich give the highest drying velocity. Then the pruduct carriying augers, drying chamber volume, air blower fans, flowrate of fuel burner are designed according to the optimal parameters optained in the simulation. Since the drier is designed horizontally, the end product has the following advantages: little requirements, high drying speed due to product mobility, easy conversion to a portable model, economic processing of product. Further more, the system is more ergonomic than the other existing designs.