Melez mısır ticari varyetelerinde isoenzim elektroforez yöntemi ile genetik yapının tanımlanması ve genetik saflık kontrolü
  1. Tez No: 65792
  2. Yazar: FİGEN GONCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İsoenzim, nişasta jel elektroforezi, melez, genetik saflık, Isoenzymes, starch gel electrophoresis, hybrid, genetic purity
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV ÖZET MELEZ MISIR TİCARİ VARYETELERİNDE İSOENZİM ELEKTROFOREZ YÖNTEMİ İLE GENETİK YAPININ TANIMLANMASI VE GENETİK SAFLIK KONTROLÜ GÖNCE, Figen Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. İbrahim DEMİR Haziran 1997, 57 sayfa Yabancı döllenen bir bitki olan mısırın melez ticari varyetelerinin safiyeti üreticiler ve ticari tohum satan şirketler için büyük önem arz etmektedir. Genelde tip dışı bitkilerin büyük oranda olması pazarlanabilir ürün kalitesini, üniformluğu ve verimi negatif yönde etkilemektedir.Bu nedenle karışık tohum satışından kaçınmak için çeşitlerin genetik safiyet kontrolleri rutin olarak tohum şirketleri tarafından yapılmaktadır.Ancak geleneksel anlamda tarla yetiştirme testleri ile yapılan bu kontroller hem zaman alıcı ve hem de yeterli derecede güvenilir olmamaktadır. Çünkü bu ticari varyeteleri morfolojik olarak ayırt etmek zordur.Bu yüzden ülkemizde de melez mısırların genetik safiyetinin kontrolünde isoenzim elektroforez tekniğinin kullanılması yaygınlaşmaya başlamıştır. Protein ve enzimler genlerin direkt ürünleri olmaları nedeniyle genotiplerin belirlenmesinde önemli rol oynarlar.Bu ürünler çevreden etkilenmeyen, o çeşide özgü, bir diğer ifadeyle parmak izini oluşturan öğelerdir.Elektroforez sonucu elde edilen bant desenleriyle çeşitlerin genotipik teşhisleri ve genetik safiyet kontrolleri yapılabilmektedir. Yöntemin hızlı bir şekilde yapılabilmesi, ucuz olması ve elde edilen sonuçların tekrarlanabilir, güven verici olması, araştırıcılara ve melez tohum satan şirketlere birçok avantaj sağlamıştır.Bu araştırmada 15 ticari mısır melezi (Fi) 4 enzim sistemine göre (alcohol dehydrogenase (ADH), malate dehydrogenase (MDH), phosphoglucomutase (PGM) ve glucosephosphate isomerase (GPI)) yatay nişasta jel elektroforez yöntemiyle incelenmiştir. Her bir mısn- melezinden elde edilen bant desenlerinden yaralanılarak zymogramlar çizilmiştir. Zymogramların değerlendirilmesi anodal migrasyonlu bantların sayışma ve kalınlığına göre yapılmıştır. İsoenzim jel elektroforezi ile hem genotipler belirlenmiş hem de melezlerin saflık kontrolleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT DETERMINATION OF THE GENETIC STRUCTURE AND CONTROL OF GENETIC PURITY BY USING ISOENZYME ELECTROPHORESIS TECHNIQUE ON COMMERCIAL HYBRID CORN VARIETIES Gouce, Figen Msc in Agriculture Fac. Supervisor, Prof.Dr.İbrahim Demir March 1997, 57 pages Corn plant which is an open pollinated crop has a special interest for growers as well as seed companies due to its genetical purity.Having high rate of the off-type genotypes in the population affects negatively the markatable crop quality, uniformity and yield. Therefore, the seed companies check the genetical purity in order to avoid selling mixed seed.However, the controls which are proceeded traditionally in field take much and they are not confidental since it is difficult to differentiate morphologically the commercial varieties.Thus, the isoenzyme leclinique are being used commonly now in our country. The proteins and enzymes which are directly related to the genes products have special role in determining the genotypes.These products which are not affected by environment are the components of finger prints.The band patterns obtained by using electrophoresis are able to describe the genotypes as well as their genetical purity.The electrophoresis technique which is cheap, quick and rrustable has many advantages for seed companies.VU In this research, 15 commercial maize hybrids were investigated with respect to 4 enzymes (alcohol dehydrogenase (ADH), malate dehydrogenase (MDH), phosphoglucomutase (PGM) and glucosephosphate isomerase (GPI)) by horizontal starch gel electrophoresis.Zymograms were drawn by using band patterns of each maize hybrid.Zymograms were evaluated by according to the number of bands with anodal migration and thickness. Identification of genotypes and the genetic purity control of hybrids were done by isoenzymes electrophoresis.