Katekolamin izolasyonu için hidrojel bazlı yeni bir katı faz ekstraksiyon sisteminin geliştirilmesi
Development of extraction system a new solid phase hydrogel based for isolation of chatecholamine
- Tez No: 329479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: katekolamin izolasyonu, süspansiyon polimerizasyonu, boranat afinite yöntemi ve polimerik mikroküre, izolation of catecholamine, suspension polymerisation, boronat affinity method ve polymeric microsphere
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dopamin, epinefrin ve norepinefrin topluca katekolaminler olarak adlandırılırlar. Kimyasal olarak monoamin yapısına sahip bileşikler olan katekolaminler biojenik aminlerin bir grubudur. Katekolaminler, özellikle ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılan değerli biyolojik kimyasallardır ve çoğunlukla doğal kökenli materyallerden ekstraksiyon yoluyla üretilmektedirler. Bu nedenle katekolaminlerin izolasyonu ve biyolojik bir ortamda tayini oldukça önemlidir. Ancak katekolamin adsorpsiyon yeteneğine sahip sınırlı sayıda adsorban bulunmaktadır ve yüksek katekolamin adsorpsiyon yeteneğine sahip bir materyalin olmadığı bilinmektedir. Bu tez kapsamında kloropropil gurubu içeren hidrojel formunda hazırlanan polimerik mikroküreler üzerine APBA kovalent olarak bağlanmış ve katekolamin izolasyonu amacı ile kullanımı araştırılmıştır. Polimerik mikrokürelerin boy ve boy dağılımı ve yüzey analizi SEM ile karakterize edilmiştir. Polimerik mikroküreler üzerine katekolaminlerin adsorpsiyonu kesikli sistemde gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen polimerik mikrokürelerin adsorpsiyon kapasiteleri üzerine katekolamin başlangıç derişimi, pH, adsorban miktarı ve zaman gibi bazı parametrelerin etkileri incelenmiştir. Her parametre üç paralel çalışılmıştır ve adsorpsiyon kapasiteleri sonuçlarının ortalaması şeklinde verilmiştir. Optimum pH 8,5 olarak belirlenmiş ve en yüksek katekolamin adsorpsiyon kapasitesi sırasıyla 61 mg dopamin/g adsorban, 7 mg epinefrin/g adsorban ve 8 mg norepinefrin/g adsorban olarak bulunmuştur. Ayrıca desorpsiyon deneyleri de gerçekleştirilmiştir. Desorpsiyon ortalama değerleri, dopamin için % 96, epinefrin için % 91 ve norepinefrin için % 94 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlardan, sentezlenen polimerik mikrokürelerin katekolamin saflaştırılması amacı ile kullanılabilecek bir adsorban olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Dopamine, epinephrine and norepinephrine are called as catecholamines. Catecholamines are a group of biogenic amines which are compounds have monoamine structure as chemical. Catecholamines are valuable chemicals; especially they are widely used in pharmaceutical industry and mostly produced by extraction of materials of natural origin. Therefore, isolation and determination of catecholamines are very important in a biological environment. However, there is a limited number of adsorbents are capable of catecholamine adsorption and there is no any material with high adsorption capacity of catecholamine. In this study, chloropropyl group containing polymeric microspheres were prepared in the form of hydrogel and APBA was covalently bound to microspheres. Then; the use of polymeric microspheres was investigated for catecholamines isolation. Polymeric microsphere was characterized by size and size distribution analysis with SEM. Adsorption onto the polymeric microspheres was performed in batch type. The effect of initial catecholamine concentration, pH, amount of adsorbent and time on the adsorption capacities of synthesized polymeric microspheres were investigated. Each parameters were studied three parallel and the adsorption capacities of microspheres are given average of the results. The optimum pH was found 8,5 and maximum adsorption capacities of microspheres for dopamine, epinephrine and norepinephrine were found as 61 mg dopamine/g microspheres, 7 mg epinephrine/g microspheres and 8 mg norepinephrine/g microspheres, respectively. Also, desorption experiments were performed. Desorption % for dopamine, epinephrine and norepinephrine were found as %96, %91 and %94; respectively. From the results, synthesized polymeric microspheres are thought to be used as adsorbent for purification of catecholamines.