SIS salgın hastalıkların matematiksel modeli ve kararlılık analizi
Mathematical model and stability analysis of a SIS epidemic disease
  1. Tez No: 329478
  2. Yazar: BEYHAN UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: SIS salgin hastalık modeli, standart etki oranı, global kararlılık, Liapunov'un Direkt Metodu Dulac Kriteri, Poincare-Bendixson Teoremi, gecikme, catallanma parametresi, Hopf £atallanması, SIS epidemic model, standart incidence term, global stability, Direct Liapunov method, Dulac's criterion, Poincare-Bendixson theorem, delay, bifurcation parameter, Hopf bifurcation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bulaşıcı hastalıkların matematiksel modellemesi, hastalıkların ortaya çıkmasi ve yayılması mekanizmasını araştırmak ve epidemigin gelecekteki seyrini tahmin ve kontrol etmek icin kullanılan bir araçtir.Bu tez calışmasında, öncelikli olarak SIS salgın hastalık matematiksel modeli göz önüne alındı ve bu modelin kararlılık analizi incelendi. Daha sonra sabit iyileşme, hastalıkla iliskili oliim ve standart etki terimine sahip klasik SIS salgın hastalık modelinin global özellikleri ele alındı. Global kararlılık sartlarını kurabilmek icin Poincare-Bendixson Teoremi, Dulac Kriteri ve Lyapunov Fonksiyon Metodu uygulandı. Bu sistemin hastalıkla ilişkili denge noktası icin tie Dulac Fonksiyonu ve iki Lyapunov Fonksiyonu oluşturuldu.Son olarak gecikmeli SIS epidemik modeli uzerinde duruldu. Sistemin pozitif denge noktasinda lineerle§tirilmesi ile elde edilen yeni sistem icin karakteristik denklemin yapısı analiz edildi ve pozitif denge noktasnın kararlılığı incelendi. Aynca bifurcation (catallanma) yapısı araştırılarak Hopf catallanmasinin varlığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
Mathematical modeling of infectious diseases is a tool to investigate the mechanisms for outbreak and spread of diseases and to predict the future course in order to control an epidemic.In this thesis, firstly we study the basic SIS epidemic model and examine stability analysis of it. Later we study the global properties of classic SIS epidemic model with constant recruitment, disease-induced death and standard incidence term. We apply the Poincare-Bendixson theorem, Dulac's criterion, and the method of Lyapunov function to establish conditions for global stability. For this system, three Dulac functions and two Lyapunov functions are constructed for the endemic steady state.Finally, in this thesis we are examined an SIS epidemic model with delay. By regarding p as the bifurcation parameter and analyzing the characteristic equation of the linearized system of the original system at the positive equilibrium, the stability of the positive equilibrium and the existence of Hopf bifurcation are investigated.