Yüzeyi çeşitli tiplerde kaplanmış galvanizli sacların büküm bölgelerinde oluşan tahribatın incelenmesi
Various types of surface coated galvanized sheets, analyses damage of bending regions
- Tez No: 329579
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN KANCA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Korozyon, Sıcak Daldırma, Çinko kaplama, Boya Kaplama, Soğuk Şekillendirme, Corrosion, hot-dip, zinc coating, paint coating, cold forming
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
Soğuk haddelenmiş ve tavlanmış, düşük karbonlu çelikler atmosfer şartlarında kullanıldığında zamanla çok hızlı bir şekilde korozyona uğramaktadırlar. Malzemenin korozyon direncinin arttırılması için, atmosfer şartlarında demire göre daha inert olan metal ya da organik malzemelerle kaplama yapılmaktadır. Bu kaplanmış malzemeler, çoğu zaman değişik oranlarda soğuk şekillendirilerek kullanılmaktadır. Soğuk şekillendirmenin, sac yüzeyine yapılan kaplamanın türü ve kalınlığına bağlı olarak, malzemenin kaplamasında tahribata sebep olabileceği ve bunun sonucunda korozyona açık bir hale geleceği düşünülmektedir.Bu çalışmada, piyasa koşullarında en fazla kullanılmakta olan, 0,50 mm kalınlığında, sıcak daldırma metodu ile her iki tarafı 50 g/m2 Çinko kaplanmış DX51D+Z100 (EN 10327) kalite saclar kullanıldı. Saclardan biri galvanizli olarak bırakılarak, galvaniz kaplı diğer sacların tümüne önce 5 µm kalınlığında poliester astar boya uygulanıp üzerlerine de üç farklı kalınlıkta (Poliester, PVDF ve Plastisol) boya laboratuvar koşullarında uygulandı. Elde edilen on değişik numune 180 derece katlanarak büküldü, katlama yapılan bölgeler korozyana zorlandı ve fotoğraflama işlemleri yapılarak kaplama kalınlıkların ve boya türlerinin korozyona karşı dirençleri incelendi.Plastisol boya ile kaplanmış sacların katlama bölgelerinde korozyona en dayanıklı boya olduğu, kaplama kalınlığının artması korozyon direnciyle paralellik gözetmediği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cold-rolled and annealed, low carbon steels used in atmospheric conditions over time, very quickly suffer corrosion. Material to improve corrosion resistance, the material is coated with a more inert metal than the iron in atmospheric conditions or coated with a organic metarial. These materials are often used in different proportions cold shaping. It is tought that, cold forming makes a deformation on the coating of the metarial depending on the kind and thickness of the coating which causes to weaken the corrosion resistance of the metarial.In this study, the most being used in market conditions, 0,50mm.thick, hot-dip zinc coated 50 gr/m² on both sides by the method DX51 + Z 100 (EN 10327) quality plates were used. As one of the galvanized sheets, leaving all of the first 5 mm thick galvanized steel sheet coated polyester primer coating is applied on them in three different thickness ( polyester, PVDF, Plastisol) coating applied to laboratory conditions. Obtained ten diffeent samples were bent 180º exponentially, doubling regions were forced to corrosion and phographic processes were made coating thickness and type of the paint corrosion resistance were investigated.Corrosion resistance of the plastisol coated sheet metal folding regions is most durable paint, when coating thickness increases, corrosion resistance is not different were understood.