Yeni nesil seramik üzerine uygulanacak olan iletken özellikli boyanın yapısal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of structural properties of conductor with dye which will be implemented on new generation ceramics
- Tez No: 329606
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik iletkenliğe sahip boya, karakterizasyon, Electrical conductivity paint, characterization
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dünya nüfusundaki artış, küreselleşme ve sanayileşme sonucu artan ticaret olanakları, doğal kaynaklara ve enerjiye olan talebi giderek artırmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), mevcut enerji politikaları ve enerji arzı tercihlerinin devam etmesi durumunda dünya birincil enerji talebinin 2007-2030 yılları arasında %40 oranında artacağını belirlemiştir. Yüksek talep artışının karşılanması, yeterli yatırım yapılması ve ekonomik verimliliğin arttırılması için, ülkemizde 2000 yılı sonrasında enerji sektöründe yeni bir yapılanmaya gidilmiştir. Bu noktada özellikle kış aylarında ısınma amaçlı enerji kullanımında önemli bir yer kaplayan yüksek elektrik tüketimi ve bunun getirdiği yüksek maliyetler dolayısıyla bu yönde bir çalışma yapılması tasarruf amacıyla bir zorunluluk olmaktadır. Ülkemizin önceliklerini karşılayabilmek ve ekonomik fayda sağlamak amacıyla önerilen bu boya ile amaçlanan, düşük elektrik sarfiyatı ile daha konforlu ve sağlıklı ısınma sağlamaktır. SANTEZ projesi kapsamındaki bu çalışma ile Türkiye?de ilk defa üretilen iletken özelliğe sahip boyanın viskozite, yoğunluk değerlerinin bulunması ve kristal faz özelliklerinin, kimyasal bağ yapısının, termal davranışlarının, parçacık boyut dağılımının, elementel analizinin yapılarak yapısal özelliklerinin belirlenmesi, ayrıca uygulama sonrası sistemden elde edilen sıcaklık miktarının ve sistemin harcadığı gücün zamana bağlı değişiminin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu sayede boyanın yeni nesil seramikler üzerine uygulanma koşullarının saptanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Rising of world population and increasing trade opportunities as a result of globalization and industrialization has increased the demand for natural resources and energy. International Energy Agency (IEA), identified that world primary energy demand will increase by 40% between the years 2007-2030 in the case of continuation of current energy policies and energy supply preference. A new structure in our country was made in the energy sector after 2000 to reach the high demand growth, increase of sufficient investment and economic productivity. This is an important point in the use of energy for heating purposes during the winter months, especially space-saving due to higher power consumption and the resulting higher costs to conduct a study in this direction is becoming necessity in order to effort. Meet our country's priorities proposed with this paint are intended to provide economic benefits and low power consumption is to warm up with a more comfortable and healthy. This study which is SAN-TEZ project aimed to determine the structural properties of the paint with instrumental methods such as crystal phase properties, chemical bond structure, thermal behavior, partical size distribution, elemental analysis and also this study aimed to determine viscosity and density values of paint which produced by this study for the firs time in Turkey. Thus aimed to determine the conditions of application of the paint on new generation ceramics. In addition, the amount of temperature obtained and power consumed after application of the system is to determine the time dependent change.