Kent biçiminin köprüler etkisinde değişiminin incelenmesi, Floransa örneği
Urban form development under the impact of bridges: Case study of Florence
- Tez No: 329632
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE YENEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Şehircilik ve Bölge Planlama, History, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: makroform / kent biçimi, köprü, Floransa, kentin gelişme süreci / biçim değişimi, macroform /urban form, bridge, urban development process / change of form
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehircilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Sosyal, ekonomik ve fiziksel tabakaların tüm kendine özgü niteliklerinin üstüste oturmasıyla oluşan kentler, bu sebeple karmaşık, insan faktörü sebebiyle de yaşayan, devingen organizmalardır. Günümüzde (tümüyle bağımsız) bir bilim alanı olarak kente dair çok sayıda çalışmaya çerçeve teşkil eden şehircilik içinde tartışmasız bir karmaşa barındıran kent mekanizmasını çözümlemeyi, ancak diğer bilim dallarında olduğu gibi, konuyu başlıklara ayırarak başarır. Bu doğrultuda öne çıkan şehircilik alt bilim dallarından biri, şehirlerin tarihsel gelişim süreçlerini irdeleyen ?şehircilik tarihi?dir.Şehrin çözümlenmeyi bekleyen diğer bir yüzü ise, kendi içinde oldukça fazla katmandan oluşan fiziksel yapısıdır. Genel olarak makroform ve arazi kullanış olarak ikiye ayrılan fiziksel yapı, ikinci ayrımda makroform başlığı altında sınırlar ve büyüklük, arazi kullanış başlığı altında ise fonksiyon alanları ve ulaşım yüzeyleri olarak daha alt gruplara ayrılır. Araç yolları, yaya yolları ve otoparklar ile biraraya gelerek ulaşım yüzeylerini oluşturan köprü ve geçitler, daha önce çok defa birbirinden farklı açılardan, fakat yoğun olarak örnekler üzerinden mimari bakış açısıyla ele alınmış; sosyal, fiziksel ve ekonomik gerekçe ve etkileri büyük ölçüde geri planda kalmış öğelerdir.Bu tez kapsamında köprü ve kent makroformunun etkileşimi, kavramsal ve tarihsel açıdan karşılaştırmalı bir yöntemle ele alınarak, bu konuda bütüncül bakış açısı ile üretilmiş bir yayın hazırlanması, bu konuda yapılacak diğer çalışmalar için bir yöntem denemesinin oluşturulması hedeflenmiştir.Kent makroformu ve köprü arasındaki etkileşimin incelendiği bu tez çalışmasında, teorik incelemenin pratik düzlemde devamı İtalya'nın Floransa kentinde gerçekleştirilmiştir. Floransa'nın makroform gelişimi, kentin tarihi ve güncel haritaları üzerinden incelenerek, köprüler ve makroform gelişiminin etkileşimi ortaya konulmuştur.Floransa'nın tarihsel gelişimi üzerinde fiziksel, sosyal ve ekonomik çerçevelerde yapılan çalışma sonucunda, su kenarı kentlerinde yer alan köprülerin yapılması ile kent biçimlerinin değişiminin birbiriyle ilişkili süreçler olduğu, yapılan köprülerin nehir kenarında kurulan kentlerde, kent biçimini tamamlayıcı bir rol üstlendiğini belirtmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Cities consist of the social, economic and physical layers with unique qualities each of. For this reason, they have very complex structures. At the same time, cities are dynamic living organisms because of the human factor in them. One of the outstanding urban sub-branches of science, examining the processes of historical development of cities is“urban history”.In this thesis; the form, the theoretical bases of the concepts of settlement and the bridge, all the dynamics affecting the development of a concept in practice, different settlement typologies, the need for connecting to each other between the formation of settlements, separated by the water element of the role of technology in connecting settlements to each other; by examining the items that affect the development of urban form, role of bridges in the development of urban form will be presented. In this study, a conceptual-based comparative method and historical perspective will be preferred.Addingly, as a case-study, city of Florence has been choosen in this work especially because of bridges and different macroform features and changes in each terms.As a result of study on the historical development of physical, social and economic contexts of Florence, it seems that, the construction of bridges and change process of urban forms are related to each other. And also it?s possible to sign that bridges have a complemetary role on water?s edge urban form.