Profil kaydırmalı helisel alın dişli çark mekanizmalarının optimizasyonu
Optimization of helical gear mechanism with profile modification
  1. Tez No: 329667
  2. Yazar: NURETTİN OKAN ÇAYCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BOZCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Helisel Dişli Çarklar, Profil Kaydırma, Optimizasyon, helical gears, tooth modification, optimization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada helisel alın dişli çarkların mukavemet hesapları ISO 6336 standardına göre anlatılmıştır. Helisel alın dişli çarkların mukavemet hesaplamaları için MATLAB ile program geliştirilmiştir. Geliştirilen bu MATLAB programı ile helisel dişli çarkta meydana gelen diş dibi mukavemeti ve yan yüzey basıncının profil kaydırma ile değişimi analiz edilmiştir. Buna ilave olarak modül, helis açısı, diş sayısı ve diş genişliğinin farklı profil kaydırma miktarları için optimum değeri elde edilmiştir. Bu sonuçlardan anlaşılmıştır ki daha hafif ve küçük bir dişli profil kaydırma miktarı ayarlanarak dizayn edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study strength calculation of helical gears were mentioned according to ISO 6336 standards. A computer program was developed to evaluate helical gears strength by MATLAB. Using this developed program, changes of contact and bending stress were analyzed for different profile modifications. Additionally, optimum values of module, helix angel, tooth number and face width were obtained with respect to different profile modification. It was understood from the results that lighter and littler gears could be designed by tuning profile modification.