Yaşa bağlı maküla dejenerasyonlu olgularda foveal lezyon özelliklerinin görme keskinliği üzerine etkisi
The effect of foveal lesion characteristics on visual acuity in patients with age-related macular degeneration
- Tez No: 329918
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Foveal lezyon, görme keskinliği, Koroidal Neovaskülarizasyon, subretinal hemoraji, Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu, Age-related macular degeneration, choroidal neovascularization, foveal lesion, subretinal hemorrhage, visual acuity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Yaş tip yaşa bağlı maküla dejenerasyonlu (YBMD) olgularda, foveal lezyon özelliklerinin görme keskinliği üzerine etkisini araştırmak.Gereç-Yöntem: Aralık 2008 ile Aralık 2012 tarihleri arasında, kliniğimizde yaş tip YBMD tanısı alan olgulara ait en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), ön ve arka segment bulguları ve FFA tetkikleri geriye dönük olarak incelendi. Fundus renkli fotoğrafı incelenmesinde lezyonun tipi ve lokalizasyonu, subretinal hemoraji varlığı, drusen sayı ve tipi kaydedildi. FFA'nın orta fazında en geniş lezyon çapı (EGLÇ) ve en geniş lezyon alanı (EGLA) ölçümü yapıldı. Olguların EİDGK ile lezyon karakteristikleri ve diğer sistemik parametreler arasında ilişki olup olmadığı araştırıldı.Bulgular: Lezyon alanı, çapı, lokalizasyonu, tipi ve subretinal hemoraji varlığı ile EİDGK arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p0,05). Olguların yaş ve sigara kullanımı ile EİDGK arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki varken (p0,05).Sonuç: YBMD olgularında görme kaybına yol açan foveal lezyon özellikleri; lezyonun tipi, lokalizasyonu, büyüklüğü ve subretinal hemoraji varlığı idi. Sigaranın da olumsuz bir faktör olduğu bulundu. Buna karşın, drusen sayısı ve tipi gibi foveal lezyon özelliklerinin ve beraberinde sistemik hastalık varlığının görme kaybıyla ilişkili olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the effect of foveal lesion characteristics on visual acuity in patients with wet type age-related macular degeneration (AMD).Method: Best corrected visual acuity (BCVA), posterior and anterior segment findings, and fundus fluorescein angiography features of patients diagnosed with wet type age related macular degeneration between December 2008 and December 2012 in our eye clinic were reviewed retrospectively. By the examination of colour fundus pictures, lesion type and localization, the existence of subretinal hemorrhage, amount and type of drusen was noted. At the middle phase of FFA, the widest lesion diameter and the widest lesion area was measured. The existence of a relation between the best corrected visual acuity and lesion characteristics and other systemic parameters was investigated.Findings: There was a statistically significant relationship between the lesion area, diameter, localization, type and presence of subretinal hemorrhage, and visual acuity (p0,05). There was a statistically significant relationship between the patients?age and smoking status and visual acuity (p0,05).Conclusion: Some of the foveal lesion characteristics, specifically, type of lesion, its localization, and lesion area were observed to be leading to severe visual loss in patients with AMD along with the presence of subretinal hemorrhage. Smoking had an unfavorable effect. On the other hand, no relation was found between vision loss and other foveal lesion characteristics such as the type of drusen, its quantity, and presence of any systemic disease.