Kliniğimizde takip edilen bradiaritmili hastaların klinik izlem sonuçları
Follow-up of patients bradyarrhythmia with clinical results follow the clinic
- Tez No: 329939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAŞİM OLGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bradiaritmi, elektrokardiyografi, çocuk, bradyarrhythmia, electrocardiography, child
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Günümüzde yeni tanı yöntemlerinin gelişmesi, çocuklarda kalp ameliyatı sayılarının artması ve kalp ameliyatı yaşının küçülmesi nedeniyle, çocukluk çağında ritm ve iletim problemleri giderek artan oranlarda tanımlanmaya başlamıştır. Aritmiler taşiaritmiler ve bradiaritmiler olarak iki gruba ayrılır. Bradiaritmiler sıklıkla sinüs düğümü ve atriyoventriküler iletim sisteminin hasarına bağlıdır. Çalışmada, Temmuz 1998- Mart 2013 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk kardiyoloji ünitesine başvuran, bradiaritmi tanısı konulan ve tıbbi kayıtlarına ulaşılabilen 64 hastanın tıbbi kayıtları incelendi. Hastalarımızın 34?ü (%53) kız, 30?u (%46.8) erkekti. Ortalama yaşları 8.2 ± 4.9 yıl olarak bulundu (aralık, 1 gün-16 yıl). Hastalarımızın 28?inde atriyoventriküler tam blok (% 43.7), 16?sında ikinci derece tip II blok (% 25), 6?sında sinüs bradikardisi (% 9.3), 8?inde sinüs nod disfonksiyonu (% 12.5), 4?ünde ikinci derece tip I blok (% 6.2) ve 2?sinde de QT uzaması (%3.1) olduğu görüldü. Atriyoventriküler (AV) tam blok, hastaların 15?inde konjenital (%23.8), 13?ünde de (% 23.8) edinsel idi. On bir hastada (% 20.6) konjenital kalp hastalıkları cerrahisi sonrası AV tam blok geliştiği belirlendi. Konjenital AV tam bloklu hastalarda %73 oranında eşlik eden bir konjenital kalp hastalığı vardı. Atriyoventriküler tam blok gelişiminin %15.3?ü büyük arterlerin doğuştan düzelmiş transpozisyonu, %15.3?ü ventriküler septal defekt, %15.3 atriyoventriküler septal defekt onarımı sonrası ortaya çıktığı belirlendi. Çalışmamızda, sinüs nod disfonksiyonunun olgularının % 60?ının konjenital kalp hastalıkları cerrahisi sonrası ortaya çıktığı belirlendi.Sonuç olarak; bradiaritmi tanısının zamanında ve doğru olarak konulması, uygun tedavinin yapılması son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the development of new diagnostic methods, the increase in the number of cardiac surgery and cardiac surgery in children due to shrinkage of the age, rhythm and conduction problems in childhood increasingly being defined. Arrhythmias are divided into two groups: tachyarrhythmias and bradyarrhythmias. Bradyarrhythmias often depends on the sinus node and the atrioventricular conduction system damage. In this study, we evaluated 64 patient with bradyarrhythmias admitted to Atatürk University Research Hospital Department of Pediatric Cardiology between July 1998- March 2013. 34 of the patients (53%) were female and 30 (46.8%) were male. The mean age was 8.2 ± 4.9 years (range, 1 day-16 years). Complete atrioventricular block in 28 of the patients (43.7%), 16 patients with type II second-degree block (25%), sinus bradycardia in 6 patients (9.3%), sinus node dysfunction in 8 patients (12.5%), 4 patients had type I second-degree block (6.2%) and 2 cases of QT prolongation (3.1%) were observed. Atrioventricular (AV) block, congenital AV block in 15 patients (23.8%), 13 (23.8%) were acquired. Eleven patients (20.6%) were developed complete AV block after surgery for congenital heart disease. Congenital complete AV block in patients with congenital heart disease was accompanied by a 73%. The development of complete atrioventricular block 15.3% of congenital corrected transposition, 15.3% ventricular septal defect, 15.3% after repair of atrioventricular septal defect were to occur. In our study, 60% of patients with sinus node dysfunction after surgery for congenital heart disease were to occur. As a result, the introduction of timely and accurate diagnosis of bradycardia, is extremely important given the appropriate treatment.