Böbrek hücreli kanserlerde histolojik alt tiplerin klinikopatolojik özellikleri
The clinicopathologic features of histological subtypes of renal cell carcinoma
- Tez No: 329950
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SARE ŞİPAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek hücreli kanser, histolojik alt tip, klinikopatolojik özellikler, prognoz, Renal cell carcinoma, histological subtype, clinicopathologic features, prognosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Böbrek Hücreli Kanserlerde Histolojik Alt Tiplerin Klinikopatolojik Özellikleri Amaç: Böbrek hücreli kanserler (BHK) tüm kanserlerin % 2-3? ünü ve her iki cinsiyette böbrekte izlenen kitlesel lezyonların % 90?dan fazlasını oluşturur. En sık izlenen histolojik alt tip berrak hücreli BHK olup bunu papiller BHK ve kromofob BHK takip eder. Histopatolojik alt tiplerin prognozları birbirlerinden farklılık göstermekle beraber, bazı olgularda ayırıcı tanı zorlukları izlenmektedir. Bu histoljik alt tiplerin ayrımında, morfoloji, histopatolojik bulgular, immünohistokimyasal çalışmalar yanı sıra son zamanlarda onkogenler ve çeşitli kromozom defektleri kullanılmaya başlamıştır. Histolojik alt tip dışında olgularda prognozu etkileyen birçok faktör olduğu düşünülmüştür. Bu faktörlerden en önemlisi tümör evresi ve Fuhrman nükleer grade (FNG) olarak belirtilmiştir. Bu iki önemli parametre dışında tümör prognozu ile ilişkili olduğu belirtilen; mikrovasküler invazyon (MVI) , Renal sinüs invazyonu, sarkomatoid diferansiasyon, tümör çapı gibi parametreler de bulunmaktadır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda 2006-2012 yılları arasında Atatürk üniversitesi Tıp Fakültesinde nefrektomi (radikal ve parsiyel) yapılan ve BHK tanısı alan ve sağkalım verileri güvenilir olan 180 olgu değerlendirildi. Yüz seksen olgunun 126?si berrak hücreli BHK, 33?ü kromofob BHK ve 21?i papiller BHK idi. Olguların 99?u (%55) erkek, 81?i (% 45) kadın olgulardan oluşmaktaydı. Olguları takip süreleri 0-80 ay arasında (ortalama takip süresi:35,05±20,34 ay) olup takip süresi içerisinde olguların 149?u hayatta ve 31?i ex olmuştu. Tüm hastaların ortalama sağkalım oranı %82,8olarak tespit edildi. Olgularda tümör evresi, tümöral çap, FNG, MVI ve renal sinüs invazyonunu varlığının ortalama yaşam süreleri ile sağkalım oranları arasında anlamlı bir ilişki olduğu izlendi. Ancak histolojik alt tipler arasında yaşam süreleri ve sağkalım oranları ile ilgili anlamlı bir ilişki izlenmedi. Sonuç: BHK?lerde tümör evresinin artışı, FNG artışı, tümöral çap artışı, MVI varlığı ve renal sinüs invazyonun varlığı olgularda ortalama yaşam süresi ve sağkalım oranlarını belirgin olarak düşürmekteydi. Histolojik alt tipler arasında farklılık gözlemlenmemesinin ise olgu dağılımındaki dengesizliğe bağlı olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The Clinicopathologic Features of Histological Subtypes of Renal Cell Carcinoma Aim: Renal cell carcinomas (RCC) accountsfor 2-3 % of allcancers. In both sexes they accounts form are than 90% of masses that is seen in the kidneys. The most common subtype is clear cell carcinoma; papillary and chromophobe renal cell carcinoma are seen less common, respectively. Although the prognosis of histopathological subtypes are different from each other, in some cases difficulty of the differantial diagnosis can be seen. In the differantial diagnosis of these subtypes have been used not only morphology, histopathological findings, and immunohistochemical studies but also the oncogenes, and different chromosomal abnormalities have been use drecently. It was thought that beyond the histological subtype too many factors could affect theprognosis in renal cell carcinoma. The most important factors are known as tumour stage and Fuhrman nuclear grade (FNG). In addition to these two important parameters there are parameters such as microvascularinvasion (MVI), renal sinus invasion, sarcomatoid differantiation, and size of tumour, associated with tumour prognosis. Material and methods: In this study, between the years of 2006-2012 in Atatürk University Faculty of Medicine 180 patients ?with a diagnosis of renal cell carcinoma, with nephrectomy (radical or partial), and survival data were reliable- were evaluated. A hundred and twenty six cases out of 180 were clear cell RCC, 33 cases out of 180 were chromophobe RCC, and 21 cases out of 180 were papillary RCC. The cases included 99 (55%) males, and 81 (45%) females. Follow-up period ranges 0-80 months (35,05±20,34 months mean). During the follow-up period 149 cases out of 180 were alive and 31 cases out of 180 were dead. The mean survival rate was 82,8 %. The relationship between survival rates and tumour stage, tumour diameter, FNG, MVI, and the presence of renal sinus invasion was found as a significant. However, the survival rates was not different when considered histological subtypes. Conclusion: As the tumour stage, FNG, and tumour size in RCC were increased, survival rates were significantly decreased. Survival rates were also decreased with respect to presence of MVI, and renal sinus invasion. There was no difference between the histological subtypes, it may be because of an imbalance in the distribution of these data.