Konya ili merkez hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarında GÖR hastalığı prevalansı çalışması
Average gastroesophageal reflux prevalence at the five prominent hospital in the centre of Konya
- Tez No: 329976
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Gastroözofageal reflü, prevalans, sağlık personeli, Gastrooesophageal reflux, prevalence, medical staff
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
GÖRH üst gastrointestinal kanalın sık rastlanılan bir hastalığıdır. Lokalizasyonu nedeniyle özofagusa komşu organlarınkine benzer şikayetlerle klinik verebilir. Dünyada batı tipi yaşantısı olan toplumlarda daha sık görülmekle birlikte doğuda da prevalans giderek artmaktadır. Hastalığın toplumdaki epidemiyolojisi ile ilgili veri azken meslek gruplarındaki; özellikle sağlık sektöründeki veriler daha da sınırlıdır. Çevremizdeki hastane personelinin reflü prevalansını belirleyebilmek amaçlı yapılan çalışmada Konya İli Merkez' indeki toplamda beş devlet ve üniversitesi hastanelerinde 622 kişi ile anket görüşmesi yapılmıştır. 598 kişi ile anket tamamlanabilmiş, ( geri dönüş oranı: % 81 ), katılımcıların 347' si kadın ( % 58 ), 251' i erkek ( % 42 ) yaş ortalaması 31,22 ± 7,68 olarak hesaplanmıştır. Aylık semptomlar göz önüne alındığında aylık % 73,6, iki haftalık % 15,4, haftalık % 7 prevalans bulunmuştur. Yaş, medeni hal, eğitim durumu, meslek, sigara alkol kullanımı ve gelir durumu reflü ile korelasyon göstermezken cinsiyet, VKİ, kronik hastalık ve ilaç kullanımı ile anlamlı şekilde koreleydi. ( PC > 0 ) Bulunan sonuç itibariyle Konya İli merkez hastanelerinde reflü prevalansının batı ülkelerine yakın olduğu ancak sağlık sektöründe reflünün daha fazla olduğu görülmüştür. Bu durumun stresle alakalı olma ihtimali ileride yapılacak olan çalışmalarla kanıtlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Average Gastroesophageal Reflux Prevalence at the five prominent hospital in the Centre of KonyaGERD is a common disease of upper gastrointestinal tract. It can be clinically presented like the neighborhood organs symptoms due to its localization. Reflux is seen more frequently in western-type societies as well as increasing the prevelance in eastern countries. While there are insufficient data related to the epidemiology of the disease, the data is been so limited in professions especially in medical sector. Six hundred and twenty two individuals were interviewed at five state and univercity hospitals totaly in the central districts of Konya for the study aimed at determining the prevalance of the GERD in medical stuff. The questionnaire was completed by 598 subjects, (81 % response rate), 347 of women ( 58 % ), 251 of men ( 42 % ) and the mean age was 31,22 ± 7,68 years. Taking into account the monthly symptoms, the prevalance was 73,6 % monthly, 15,4 % fortnightly and 7 % weekly. While there were no significant associations between gastrooesophageal reflux disease and age, marital status, level of education, profession, smoking and level of income, gender, BMI, having chronic disease and taking medicine had a significant positive correlation with GERD ( PC > 0 ). Consequently, the prevalance of gastrooesophageal reflux was similar to the western countries but it is higher than the average in medical sector. The possibility that is relevant to stres at this situation will proved by furthermore studies.