Kronik hepatit B enfeksiyonlu hastalarda HBsAg kantitatif düzeyinin HBV DNA düzeyi ve karaciğer histopatolojisi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between serum quantitative HBsAg level, hepatic histopathology and viral load in chronic hepatitis B infection
  1. Tez No: 329975
  2. Yazar: HATİCE BAŞODA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR KANDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, qHBsAg, Karaciğer Histopatolojisi, viral yük, Chronic Hepatitis B, qHBsAg, liver histopathology, viral load
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne neden olan Hepatit B enfeksiyonu ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yakın geçmişe kadar HBsAg sadece hepatit B enfeksiyonun tanısında kullanılırken, günümüzde HBsAg düzeyi ile HBV DNA, transaminaz düzeyi, karaciğer histopatolojisi arasındaki ilişki araştırılmaya başlanmıştır. HBsAg kantitasyonun (qHBsAg) hepatit B enfeksiyonunun takibinde kullanılabileceğine dair veriler artmaya başlamıştır. Bu çalışmada, qHBsAg ile HBV DNA düzeyi, karaciğer fonksiyon testleri ve karaciğer histopatolojisi arasındaki ilişki araştırıldı. Ayrıca hepatit B virüs enfeksiyonu takibinde, qHBsAg önemi değerlendirildi.Yöntem: Çalışma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünde 2009-2012 yılları arasında yürütüldü. Daha önce antiviral tedavi almamış 185 hepatit B virüs enfeksiyonlu hasta çalışmaya alındı. Hastaların demografik bilgileri, karaciğer histopatolojisi, biyokimyasal, virolojik verileri kaydedildi. Serum qHBsAg, HBe antijen düzeyleri makro ELISA yöntemiyle (ARCHITEC, Abbott Laboratoies) ile belirlendi. HBV-DNA düzeyleri kantitatif PCR yöntemiyle ( Taqman, Roche Diagnostic Systems) belirlendi.Bulgular: Viral yük; HBeAg (+) grupta HBeAg (-) gruba göre oranla anlamlı ölçüde yüksekti. HBsAg düzeyi; HBeAg (-) grupta HBeAg (+) gruba göre anlamlı ölçüde yüksekti. HBeAg (+) ve (-) grupta, HBsAg düzeyi ile viral yük arasında negatif korelasyon saptandı. Ek olarak hafif ve ağır fibrozisi olan her iki hasta grubunda da HBsAg düzeyi ile viral yük arasında negatif korelasyon saptandı.Sonuç: Literatürde, HBeAg pozitif hasta grubunda qHBsAg düzeyi ile HBV DNA arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. HBeAg negatif grupta ise korelasyon gösterilmemiştir. Bizim çalışmamızda ise; HBeAg (+) ve (-) her iki hasta grubunda qHBsAg düzeyi ile HBV DNA düzeyi arasında negatif korelasyon saptandı. qHBsAg düzeyi ile karaciğer histopatolojisi (Evre-HAİ) arasında istatiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı. Bu nedenle qHBsAg düzeyi ile viral yük arasındaki ilişkiyi araştıran daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Serum Quantitative HBsAg Level, Hepatic Histopathology and Viral Load in Chronic Hepatitis B InfectionPurpose: Hepatitis B infection which causes one million death each year, causes a major health problem in our country. Until this time HBsAg was used in the diagnosis of hepatitis B infection. Today, studies that investigating the relationship between the level of HBsAg, HBV DNA and transaminase levels were increased. Data about the usage of Quantitation of HBsAg (qHBsAg) in follow-up of hepatitis B virus infection began to increase. In this study the relationship between qHBsAg, HBV DNA levels, liver function tests and liver histopathology were investigated. Also we assessed the value of qHBsAg, in follow-up of hepatitis B virus infection.Methods: Study was carried out in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Infectious Diseases and Clinical Microbiology clinic between 2009 and 2012. Previously antiviral therapy naive, 185 hepatitis B virus infected patients were enrolled. Patients' demographic data, liver histopathology, biochemical, virological data were recorded. Serum qHBsAg and HBe antigen levels were determined by macro ELISA (Architec, Abbott Laboratoies). HBV-DNA levels were determined by quantitative PCR method (Taqman, Roche Diagnostic Systems).Results: Viral load was significantly higher in HBeAg (+) group, than HBeAg (-) group. The level of HBsAg was significantly higher in HBeAg (-) group than HBeAg (+) group. In HBeAg (+) and (-) group, the HBsAg levels were negatively correlated with the viral load. In addition, in both groups of patients with or without cirrhosis, HBsAg levels were negatively correlated with the viral load.Conclusion: In the literature, HBeAg-positive patients had a positive correlation between qHBsAg and HBV DNA level. In HBeAg-negative group, any correlation was not determined. In our study, the HBsAg levels were negatively correlated with the viral load, in both groups. Therefore, more comprehensive studies are needed to examine the relationship between viral load and the level of qHBsAg.