Diklofenak sodyum ve oktreotidin farelerde caerulein ile indüklenmiş akut pankreatit tedavisi üzerine etkisi
Effeccts of diclofenac sodium and octreotide on treatment of caerulein induced acute pancreatitis in mice
- Tez No: 329977
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Hematoloji, Gastroenterology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Diklofenak sodyum, oktreotid, deneysel akut pankreatit, Diclofenac sodium, octreotide, experimental acute pancreatitis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Caerulin ile indüklenen deneysel akut pankreatit tedavisinde diklofenak sodyum, oktreotidin ve beraber kullanımının pankreatik enzimlere, pankreas myeloperoksidaz (MPO) aktivitesine, pankreas histopatolojisi ve apopitozis üzerine etkilerini göstermeyi amaçladık. Materyal ve Method: Toplam 58 adet 25 gr ağırlığında BALB-C erkek cinsiyet fare kullanılarak caerulin ile indüklenmiş akut pankreatit modeli yapılmıştır. Deney grupları Grup 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 olup sırasıylaşöyledir: kontrol grubu (saline), akut pankreatit kontrol grubu, oktreotide kontrol grubu, diklofenak sodyum kontrol grubu, akut pankreatitte oktreotide tedavisi grubu, akut pankreatitte diklofenak sodyum tedavi grubu, akut pankreatitte oktreotide ve diklofenak sodyum tedavi grubudur. Gruplar arasında serum amilaz, lipaz, pankreas myeloperoksidaz aktivitesi ve TUNEL methodu ile pankreatik asiner hücrelerde apopitozis değerleri araştırıldı. Histopatolojik olarak pankreatik dokuda ödem, kanama, parankim nekrozu, yağnekrozu, lökosit infiltrasyonu ve fibrozis açısından değerlendirildi. Bulgular: Diklofenak sodyum grubunda pankreatik asiner hücrelerde apopitozis değerleri, histopatolojik olarak parankim nekrozu ve kanama skorları açısından akut pankreatit grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak daha az bulunmuştur (sırasıyla p: 0,007; p: 0,002 ve p: 0,052). Oktreotid ve kombinasyon grubunda akut pankreatit grubuna göre serum amilaz, lipaz, pankreas myeloperoksidaz aktivitesi, pankreatik asiner hücrelerde apopitozis değerleri ve histopatolojik skorlar açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuçlar: Diklofenak sodyum tek başına pankreas parankimal nekrozu ve kanamayı iyileştirir, pankreatik asiner hücrelerdeki apopitozisi azaltır. Sonuç olarak, diklofenak sodyumun akut pankreatit tedavisinde rutine girebilecek, yeni bir tedavi ajanı olabilir. Diklofenak sodyum ucuz ve yan etki profili düşük olduğu için de avantajlıdır. Oktreotidin tek başına ya da diklofenak sodyum ile kombinasyonunda ise akut pankreatitteki iyileşme üzerine etkisi gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
We aimed to show that the effects of treatment with octreotide and diclofenac sodium of caerulein induced of acute pancreatitis in mice on the pancreatic enzymes, pancreatic myeloperoxidase activitiy, pancreatic histopathology and apoptosis. Material and Methods: Total 58 of male gender, 25 gramme weight BALB-C mice were used. There were seven groups: Group 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7 respectively saline control, acute pancreatitis, octreotide control, diclofenac sodium control, octreotide+acute pancreatitis, diclofenac sodium+acute pancreatitis and octreotide+diclofenac sodium+acute pancreatitis. We detected serum amylase and lipase levels before and after the treatments in all groups. Wa also investigated pancreatic myeloperoxidase activitiy in all groups. Histopathological examinations were done and apopitosis in pancreatic aciner cells were investigated by TUNEL method. Results: Apopitosis counts in pancreatic aciner cells were lower and pancreatic paranchimal necrosis and pancreatic hemorrhage were lesser in diclofenac sodium+acute pancreatitis group than acute pancreatitis group, that was statistically significant (respectively p: 0.007; p:0.002 and p:0.052). There were any statistically significant difference in Octreotide+acute pancreatitis group and octreotide+diclofenac sodium+acute pancreatitis group compared with acute pancreatitis group (p>0.05). Conclusions: In conclusion, diclofenac sodium may a new routine treatment agent in treatment of acute pancreatitis. Diclofenac sodium is also advantageous due to diclofenac sodium is cheap and have low side-effect profile. Diclofenac sodium alone improves pancreatic paranchimal necrosis and hemorrhage, reduces pancreatic aciner cells apopitosis.