Metiltetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) gen polimorfizmi, folat metabolizması ve homosistein değeri ile down sendromu riski arasındaki ilişkinin incelenmesi
Methyltetrahydrofolate reductase (MTHFR) gene polymorphism, folate metabolism and homocysteine value risk of down's syndrome
  1. Tez No: 329993
  2. Yazar: REFİKA SELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇAPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Down Sendromu, MTHFR, B6 vitamini, B12 vitamini, Folik Asit, Homosistein, Anne, Baba
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Down Sendromu (DS) ya da trizomi 21 insanda mental retardasyonun en sık görülen genetik nedeni ve en iyi bilinen kromozom hastalığıdır. insidansı 1/600~1/1000 canlı doğumdur. DS oluşumu ile ilişkili risk faktörleri arasında ileri anne yaşı en iyi belirlenmiş olanıdır. Olguların çoğunda neden maternal mayoz sırasında meydana gelen anormal kromozomal segregasyon ile ilişkili ayrılamamadır. Maternal mayoz sırasındaki ekstra kromozom yaklaşık %65 oranında maternal mayoz I? den, %23? ü maternal mayoz II? den ve geri kalanları yaklaşık %12 paternal mayoz I veya II? den ve / veya mitotik hatalardan kaynaklanmaktadır. Buna karşılık çoğu DS olgusunda anne yaşı 35?in altındadır. Bu durum ileri yaştaki annelere oranla genç annelerde farklı mekanizmaların trizomi 21 oluşumuna neden olabileceğini düşündürtmektedir. Down Sendromu etyolojisine yönelik çeşitli ülkelerde yapılan çalışmalarda DNA metilasyonu ve sentezini etkileyen folat metebolizmasında görevli MTHFR geni C677T ve A1298C polimorfizmlerinin Down Sendromlu çocuk sahibi olma açısından bağımsız bir maternal risk faktörü oluşturduğu ve diyetteki azalmış folat miktarının spermlerde görülen anöploidi (özellikle kromozom 21) dizomisi sıklığınıarttırdığı ileri sürülmektedir. Çalışmamızda bozulmuş folat homosistein metabolizmasının, folat metil metebolizmasında yeralan B6 vitamini, B12 vitamini, Folik Asit gibi mikronutrisyonların eksikliklerinin, homosistein yüksekliğinin ve MTHFR gen polimorfizmlerinin Down Sendromlu çocuk doğurma açısından annelerde ve babalarda bağımsız bir risk faktörü olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda 48 Down Sendromlu çocuk sahibi olan anne ve baba ile abortus öyküsü olmayan, önceden tespit edilmiş metabolik (folat/hcy metabolizması) bir hastalığı olmayan, en az bir sağlıklı çocuk sahibi 20 anne ve babada, MTHFR geni C677T ve A1298C polimorfizmleri, B6 vitamini, B12 vitamini, Folik Asit ve homosistein düzeyleri incelendi. Yine bu ailelerin DS?li ve sağlıklı çocuklarda MTHFR geni C677T ve A1298C polimorfizmleri, B6 vitamini, B12 vitamini, Folik Asit ve homosistein düzeyleri karşılaştırıldı. Araştırmamızın sonucunda bozulmuş folat homosistein metabolizmasının Down Sendromlu çocuk sahibi olma açısından Türk populasyonunda annelerde ve babalarda bağımsız bir risk faktörü olabileceği sonucuna varılmıştır. 77
Özet (Çeviri)
Evaluation of the relationship between Selimoğlu R, methyltetrahydrofolate reductase (MTHFR) gene polymorphism, folate metabolism and homocysteine value risk of Down's Syndrome. Necmettin Erbakan University, Meram Medicine Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology, Doctoral Thesis, Konya, 2012. Down Syndrome (DS) or trisomy 21 is the most common genetic cause of mental retardation in humans and the most well-known chromosomal disorder. İt?s incidence of 1/600 ~ 1/1000 of the live births. Advanced maternal age is the most well-defined risk factors associated with the formation of DS. The cause in the majority of cases was associated with abnormal chromosomal segregation occurring during maternal meiosis. Extra chromosomes during maternal meiosis approximately 65% from the maternal maternal meiosis I, and 23% from the maternal meiosis II, and remainder about 12% from the rest of the paternal meiosis I or II and / or due to mitotic disease. However, in the most of DS cases the maternal age was under 35. This condition is suggested to be associated with different mechanisms may lead to the formation of trisomy 21 in young age mothers in comparsion to older mothers. Concerning the etiology of Down syndrome, studies conducted in various countries showes MTHFR gene C677T and A1298C polymorphisms responsible for the folate metabolism that affects the synthesis and DNA methylation was an independent maternal risk factor in the term of having a child in Down syndromes patients and decreased folate amount in the diet suggested to increase aneuploidy ( especially kromosome 21 ) and disomy frequency in sperm. In our study, we aimed to evaluate the effect of the impaired metabolism of folate homocysteine, (lack of micro-nutrition such as vitamin B6, vitamin B12 and folic acid that associated with the methyl folate metabolism, high level of homocysteine and MTHFR gene polymorphisms) as an independent or not risk factor in terms of childbirth in the mothers and fathers with Down syndrome. In our study, 48 Down syndrome?s parents who have children were studied, 20 mother and father with no history of abortion, no predetermined metabolic disease (folate / homocysteine metabolism), having at least one healthy child included in the study, MTHFR gene, C677T and A1298C polymorphisms, vitamin B6, vitamin B12, folic acid and homocysteine levels were analyzed. Also, in these families DS and healthy children were compared in the term of MTHFR gene C677T and A1298C polymorphisms in, vitamin B6, vitamin B12, folic acid and homocysteine levels. As a result of our research, impaired metabolism of folat and homocysteine in Turkish