Antrasiklin ve taksan bazlı kemoterapi uygulanmış olan metastatik meme kanserli hastalarda intravenöz sisplatin ve oral etoposid'in etkinliği
The efficiency of etoposide administered orally combined with intravenous (i.v.) cisplatin in the adjuvant or metastatic setting in patients who received anthracycline and taxan based chemotherapy regimens.
  1. Tez No: 329998
  2. Yazar: LOKMAN KORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH CEM BÖRÜBAN
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Metastatic breast cancer, survival, cisplatin, etoposid
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji bölümüne 2004-2012 yılları arasında müracat eden metastatik meme kanserli hastalarda retrospektif olarak intravenöz sisplatin ve oral etoposid etkinliğinin saptanması.Çalışmada metastatik meme kanseri nedeni ile adjuvan ya da metastatik aşamada antrasiklin ve taksan bazlı kemoterapi almış olan hastalarda intravenöz sisplatin ile birlikte oral olarak verilen etoposidin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Özellikle PFS ve medyan OS'a etkili olan faktörler değerlendirildi. Bunun için tedavi alan hastalarda hormon reseptör durumu [ ER/PR (+) liği yada ER/PR (-) liği ], tripl negatif hastalık, beyin metastazı olan ve olmayan hastalarda sisplatin ve oral etoposidin medyan PFS ve medyan OS'a etkisi araştırıldı. Ayrıca i.v. sisplatin ? oral etoposid kemoterapisinin metastatik hastalıkta ilk sıra tedaviler ile daha sonraki sıralarda uygulanmasının medyan PFS ve medyan OS'a etkisi değerlendirildi. Ortalama 6 kür kemoterapi verilen hastaların medyan PFS'ı 5.5 ay saptandı (%95 GA: 5,2-5.8). Progresyon göstermeyen hastalardan 1. yılın sonunda %73'ü ve 2. yılın sonunda %38'i hayatta idi. Tripl (-) olan hastaların medyan PFS 4.4 ay (GA: 3.9-4.8) ve tripl (-) olmayan hastaların medyan PFS 5.5 ay (GA: 5.2-5.7) , tripl (-) hastalarda medyan OS 21.1 ay (GA: 1.1-41.0 ) olarak bulunmuşken, tripl negatif olmayan hastalarda medyan OS 17.5 ay (GA: 12.9-22.1) saptanmıştır. Beyin metastazı olan hastaların medyan PFS 5.3 ay (GA: 3.7-6.9) ve beyin metastazı olmayan hastaların medyan PFS 5.5 ay (GA: 4.1-6.9) saptandı. Beyin metastazı olan hastaların medyan OS 13.1 ay (GA: 1.9-24.4) ve beyin metastazı olmayan hastaların medyan OS 21.1 ay (GA: 8.5-33.6) saptanmıştır. ER/PR (+) hastalarda medyan PFS 5.4 ay (GA: 5.2-5.7) ve ER/PR (-) hastalarda medyan PFS 4.7 ay (GA: 2.9-6.6 ) saptandı. ER/PR (+) hastalarda medyan OS 17.8 ay (GA: 12.8-22.8) ve ER/PR (-) hastalarda medyan OS 19.5 ay (GA: 12.0-27.1) bulundu. İ.v. sisplatin-oral etoposid kemoterapisi 12 hastada beyin metastazı gelişiminden önce, 10 hastada ise beyin metastazı gelişiminden sonra kullanılmıştır. Beyin metastazından önce i.v. sisplatin-oral etoposid kullanılmış olan hastalarda medyan PFS 5.9 ay, kullanılmamış olan hastalarda 5.2 ay saptanmıştır. Beyin metastazından sonra sisplatin etoposid kullanılanlarda medyan PFS 5.3 ayolurken, kullanılmayan hastalarda 5.4 ay olmuştur. Sisplatin etoposid kemoterapisini progresyon sonrası 1. ve 2. sırada kullanılan hastaların medyan PFS 9.6 ay iken, 3. ve 4. sırada kullanan hastaların medyan PFS 5.3 ay olarak bulunmuştur. Çalışmamızda metastatik meme kanserli hastalarda i.v.sisplatin ve oral etoposid ile literatürde metastatik meme kanserli hastalarda kullanılan diğer tedavi ajanlarına benzer medyan PFS ve OS oranları27saptanmış olup, taksan ve diğer yeni ajanların kullanıldığı hastalarda da bu seçeneklerden önce veya sonra etkin bir ajan olarak görülmektedir.Anahtar kelimeler : Metastatik meme kanseri, sağkalım, sisplatin, etoposid
Özet (Çeviri)
ABSTRACT :Determining the efficiency of intravenous cisplatin and oral etoposide retrospectively among the metastatic breast cancer patients between 2004-2012 who admitted to Medical Oncology Department of Necmettin Erbakan University, Meram Faculty of Medicine.The aim of the study is to evaluate the efficiency of etoposide administered orally combined with intravenous (i.v.) cisplatin in the adjuvant or metastatic setting in patients who received anthracycline and taxan based chemotherapy regimens. Factors effecting the PFS and OS like ER, PR and CERBB-2 status were also evaluated. Also the effect of administering i.v. cisplatin ? oral etoposide chemotherapy in the first line or in the subsequent lines on PFS and OS were evaluated. The PFS of the patients who received mean 6 cycles of chemotherapy were found to be 5.5 months (95 % confidence interval [CI]: 5,2-5.8). At the end of the first year 73% and at the end of the 2nd year 38% of the patients were alive. Median PFS for the triple (-) patients were 4.4 months (CI: 3.9-4.8) and 5.5 months (CI: 5.2-5.7) for others and median OS was found to be 21.1 months in triple (-) patients (CI: 1.1-41.0), and 17.5 months in others (CI:12.9-22.1). Median PFS of the patients with brain metastasis was 5.3 months (CI: 3.7-6.9) and in patients without brain metastasis it was 5.5 months (CI: 4.1-6.9). Median OS were 13.1 months ( CI: 1.9-24.4) and 21.1 months (CI: 8.5-33.6) respectively. Median PFS of ER/PR (+) patients was 5.4 months (CI: 5.2-5.7) and it was 4.7 months in ER/PR (-) patients (CI: 2.9-6.6 ). Median OS of ER/PR (+) patients was 17.8 months (CI: 12.8-22.8) and it was found to be 19,5 months (CI: 12.0-27.1) in ER/PR (-) patients. İ.v. cisplatin - oral etoposide chemotherapy was administered in 12 patients before developing brain metastasis and in 10 patients after developing brain metastasis. Median PFS in the patients who received i.v. cisplatin-oral etoposide in the first group was 5.9 months and it was 5.2 months in the second group. Median PFS in patients who did not have cisplatin etoposide combination in both groups were w 5.3 months and 5.4 months respectively . PFS of the patients who received cisplatin etoposide chemotherapy after first progression in the 1st and 2nd line treatment was 9,6 months and it was 5.3 months in patients who received in 3rd and 4th lines. In our study median PFS and OS İn patients who received the cisplatin etoposide combination were found to be similar and noninferior when compared with the other common standart regimens. It was also shown that this combination may be an effective regimen even in patients who had taxanes and other new drug combinations.