Endometrium kanseri hastalarında demografik, klinik, patolojik özelliklerin ve topoizomeraz-2A ekspresyonunun prognoz ve genel sağ kalıma etkisi
The effect of demographic, clinical, pathological characteristics and topoisomerase-2A expression on prognosis and overall survival in endometrial cancer patients
  1. Tez No: 957567
  2. Yazar: OZAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ARIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium Kanseri, Topoizomeraz 2A, Prognoz, Sağkalım, Doksorubisin, Taksan, Endometrial Cancer, Topoisomerase 2A, Prognosis, Survival, Doxorubicin, Taxane
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
YUCEL O., Endometrium Kanseri Hastalarında Demografik, Klinik, Patolojik Özelliklerin Ve Topoizomeraz-2A Ekspresyonunun Prognoz Ve Genel Sağ Kalıma Etkisi; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (HÜTF) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi; Ankara, 2025. Bu çalışmada, rekürren veya metastatik endometrium kanseri hastalarında TOP2A ekspresyonunun sağkalım ve tedavi yanıtı üzerindeki etkisinin değerlendirmesi amaçlanmıştır. 2013-2024 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde rekürren veya metastatik hastalık nedeniyle tedavi uygulanmış hastaları inceleyen retrospektif bir kohort çalışmasıdır. İmmünohistokimyasal yöntemlerle belirlenen TOP2A ekspresyon seviyeleri ile progresyonsuz sağkalım (PFS), genel sağkalım (OS) ve tedavi yanıtları arasındaki ilişkiler Kaplan-Meier analizi ve Cox regresyon modelleri kullanılarak değerlendirilmiştir. TOP2A yüksek ekspresyonu gösteren hastalarda tanıdan itibaren genel sağkalım süresi (28,7 vs 67 ay, HR:1,94, p=0,017) ve tanıdan rekürrense süre(p=0,000), adjuvan kemoterapiden rekürrense süre (p=0,006) ve paklitaksel karboplatin alanlarda 1. basamak PFS (10,2 vs 8,6 ay, HR:2,08, p=0,032) ve doksorubisin almış hastalarda 1. basamak OS (26,6 vs 17,2 ay, HR:2,01, p=0,038) istatistiksel olarak daha kısa bulunmuştur. Antrasiklin bazlı kemoterapi alan hastalarda TOP2A ekspresyonu ile tedavi yanıtı arasında negatif prediktif bir ilişki saptanmıştır. Cox regresyon analizinde, TOP2A yüksek ekspresyonu tanıdan itibaren sağkalım ve doksorubisin alanlarda sağkalım açısından bağımsız bir prognostik ve prediktif faktör olduğu görülmüştür. Çalışmamız, TOP2A ekspresyonunun rekürren ve metastatik endometrium kanseri hastalarında hem prognoz hem de kemoterapi yanıtı açısından önemli bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
YUCEL O., The Effect of Demographic, Clinical, Pathological Characteristics and Topoisomerase-2A Expression on Prognosis and Overall Survival in Endometrial Cancer Patients; Hacettepe University Faculty of Medicine (HUFT) Department of Internal Medicine Residency Thesis; Ankara, 2025. This study aimed to evaluate the effect of TOP2A expression on survival and treatment response in patients with recurrent or metastatic endometrial cancer. It is a retrospective cohort study analyzing patients treated for recurrent or metastatic disease at Hacettepe University Hospital between 2013 and 2024. Relationships between immunohistochemically determined TOP2A expression levels and progression-free survival (PFS), overall survival (OS), and treatment responses were assessed using Kaplan-Meier survival analysis and Cox regression models. In patients with high TOP2A expression, overall survival from diagnosis (28.7 vs. 67 months, HR: 1.94, p = 0.017), time to recurrence (p = 0.000), time from adjuvant chemotherapy to recurrence (p = 0.006), first-line PFS in those receiving paclitaxel-carboplatin (10.2 vs. 8.6 months, HR: 2.08, p = 0.032), and first-line OS in those receiving doxorubicin (26.6 vs. 17.2 months, HR: 2.01, p = 0.038) were found to be significantly shorter. A negative predictive relationship was observed between TOP2A expression and treatment response in patients receiving anthracycline-based chemotherapy. In Cox regression analysis, high TOP2A expression was identified as an independent prognostic and predictive factor for overall survival from diagnosis and survival in patients treated with doxorubicin. Our study suggests that TOP2A expression may be an important biomarker in terms of both prognosis and chemotherapy response in patients with recurrent and metastatic endometrial cancer.