HCV kor antijeninin tanı değerinin ANTİ HCV VE HCV RNA ile kıyaslanarak araştırılması
Comparative evaluation of diagnostic value of hepatitis c virus core antigen in referance of ANTI HCV AND HCV RNA
- Tez No: 330010
- Danışmanlar: PROF. DR. Bülent BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HCV, kor antijen, HCV RNA, SIT, HCV, core antigen, HCV RNA, SIA, genotype
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: HCV kor antijen testinin tanı değerinin Anti-HCV antikor testi pozitif veya negatif olan hastalarda HCV RNA testi ile kıyaslanarak araştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışmaya Aralık 2010-Şubat 2012 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi?ne başvuran HCV infeksiyonu açısından şüpheli olarak düşünülen 189 hastanın serum örneği alındı. Bu örneklere yeterli miktarda ve uygun koşullarda saklanarak anti-HCV, HCV kor antijen, SIT (Strip İmmun Blot Test), HCV RNA testleri uygulandı. HCV RNA testi pozitif bulunan örneklerin amplikonlarından genotipleme yapıldı. Bulgular: Anti-HCV antikor, SIT, HCV kor antijen testleri sensitiviteleri ve spesifiteleri sırasıyla; %98,7 ve %36,6, %90,8 ve %100, %96,2 ve %100 olarak tespit edildi. Genotiplemesi yapılan 65 örneğin 59?u genotip 1b, 2?si genotip1a/1b, 1?er adet genotip 3a, genotip 4, genotip 2a/2c ve genotip 1a olarak belirlendi. Sonuç: HCV kor antijen testinin yüksek sensitivite ve spesifiteye sahip, güvenilir, tekrarlanabilir, uygulaması kolay ve maliyet etkin bir test olduğu sonucuna varıldı. HCV infeksiyonunun tanısında tarama testi olarak ve anti-HCV antikor test sonuçlarının konfirmasyonunda ve tamamlayıcı test uygulamalarında yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to investigate diagnostic value of HCV core antigen test in anti-HCV positive or negative patients by comparison HCV RNA assay. Methods: In this study, sera samples were obtained from 189 patients who is considered to be suspicious for hepatitis C virus infection were collected, between December 2010-February 2012. Sufficient amount of the samples were stored under suitable conditions. Anti-HCV assay, HCV core antigen, SIT (Immun-Blot Test Strip) and HCV RNA tests were performed. Genotyping was performed positive for HCV RNA in the samples. Results: The diagnostic sensitivity and specificity of the anti-HCV assay, SIT and HCV core antigen test were 98,7%, 90,8%, 96,2%, and 36,6%, 100%, 100%,respectively. From 65 samples which were genotyped, HCV genotype 1b, genotype 1a/1b, genotype 3a, genotype 4, genotype 2a/2c and genotype 1a were detected in 59, 2, 1, 1, 1 and 1 of the samples, respectively. Conclusion: It was concluded that HCV antigen assay is highly specific, sensitive, reliable, reproducible, easy to perform and cost-effective. It may be applicable as a screening test for the diagnosis of hepatitis C virus infection and may be useful for supplemental, and confirmatory test in anti-HCV assays.