The use of relative clauses with the relative pronoun which in Turkish university students' written English
Hangi ortaç adılı ortaç tümceciklerinin Türk üniversite öğrencilerin yazılı İngilizce'sinde kullanımı
- Tez No: 330181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ortaç Tümcecikler, Derlem Bilim, Which ortaç adılı ile ortaç tümcecikleri, Aradil, Karşıtsal Aradil Çözümlemesi, Öğrenici Derlemi, Relative Clauses, Corpus Linguistics, Contrastive Interlanguage Analysis, Interlanguage, Learner Corpus
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Öğrenici Derlemi, öğrenicilerin aradil gelişimini farklı dil grupları arasında karşılaştırma olanağı sağlaması bakımından gelişen bir araştırma alanıdır. Can (2010, s.16) Uluslararası Öğrenici Derlemi'nin (ICLE), bu alanlara aradil gelişimini etkileyen çeşitli değişkenleri incelemeye yarayacak bol miktarda veri sağladığını belirtmektedir. Anadil ve aradil karşılaştırmaları öğrenici dilinin anadile benzemeyen yönlerini özellikle ileri düzey öğrencilerde belirli kelime veya dilbilgisel yapıların kullanım sıklığını ortaya çıkarmayı amaçlar (Granger, 1998, s.12).Bağımlı tümcecikler dilbilimsel açıdan karmaşık yapılardan birisi olarak değerlendirilmektedir. Bağımlı tümcecik yapılarının içerisinde ortaç tümcecikleri yazılı metinlerde daha çok bulunmaktadır. Biber (2006, s. 76) bağımlı tümcecikler içerisindeki ortaç tümceciklerinin öğrenicilerin özellikle yazılı metinlerde karşılaştığı başlıca zorlayıcı dilbilimsel yapılardan birisi olduğunu ileri sürmektedir. Baş konumundaki ad öbeğinin gönderimini belirlemek ve daha detaylı bilgi sağlamak ortaç tümceciklerin başlıca iki temel işlevi olarak adlandırılır. Bununla birlikte, birçok durum içinde Which ortaç adılı ile ortaç tümcecikleri bu iki temel işlevi karşılamaktadır.Bu çalışmanın amacı Which ortaç adılı ile ortaç tümceciklerinin Türk üniversite öğrenicilerin yazılı İngilizcesindeki kullanımını Amerikalı üniversite öğrencilerinin ve yabancı dil olarak yazılı İngilizce derlemlerinde incelemektir. Bu çalışma ile Türk üniversite öğrenicilerin Which ortaç adılı ile ortaç tümceciklerini kullanımlarının anadili İngilizce olanlarla ne ölçüde benzerlik gösterdiği; Which ortaç adılı ile ortaç tümceciklerin kullanım sıklığını ve Which ortaç adılı ile ortaç tümceciklerin kullanımında olası bir anadil etkisini araştırmaktır. Uluslararası Öğrenici İngilizcesi Derlemi (ICLE) ve alt derlemleri Uluslararası Türk Öğrenici İngilizcesi Derlemi (TICLE), Uluslararası Japon Öğrenici İngilizcesi Derlemi (JPICLE), Louvain Anadili İngilizce Olanların Komposizyonları Derlemi (LOCNESS) ve Türk Üniversite Derlemi (TUC) başlıca çalışma materyalleri olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Learner Corpus has become a growing research field providing the chance of comparing and contrasting native and non-native speakers of a language in comparable materials. Can (2010, p.16) states that a learner corpus, like International Corpus of Learner English (ICLE), contributes to language studies with the abundance of hands-on material enabling the researchers to examine various variables that could affect English interlanguage. Granger (1998, p.12) suggests that native language and interlanguage comparisons aim to uncover the features of non-nativeness of learner language.Dependent clauses are often considered to be a type of linguistic complexity and as a result they have been associated with writing rather than speech. In the types of dependent clauses, relative clauses are much more common in the written texts. According to Biber (2006, p. 76) relative clauses have two primary functions: to specify the reference of the head noun, or to provide elaborating information. However, in many situations the relative clauses with the relative pronoun which serves both functions .This particular study aims at examining the use of relative clauses with the relative pronoun which in Turkish EFL learners? argumentative essays with the use in argumentative essays of native speaker American university students, Japanese EFL learners? and native Turkish argumentative essays. The study addresses the questions of whether Turkish learners use the relative pronoun which to the same extent as native speaker American university students as regards to the frequency of overuse and underuse and seeks the possible mother tongue effect. In this study, Turkish International Corpus of Learner English (TICLE), Japanese International Corpus of Learner English (JPICLE), which are the sub corpora of International Corpus of Learner English (ICLE), Louvain Corpus of Native English Essays (LOCNESS) and Turkish University Corpus (TUC) are used as principal materials.