Boşanma aşamasındaki bireylerin evlilik çatışmaları, çatışma iletişim tarzları ve sosyal destek sistemlerinin incelenmesi
Examination of the individuals' marriage conflict, conflict communication styles and social support systems in the process of divorce
- Tez No: 330207
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV GİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Divorce, marriage conflict, communication conflict, social support
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, boşanma aşamasındaki bireylerin yaşadıkları evlilik çatışması düzeyleri, çatışma iletişim tarzı, sosyal destek ve bazı sosyo-demografik özellikler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir.Araştırmanın örneklemini İzmir Adliyesi Aile Mahkemeleri'ne boşanmak üzere başvuran ve Aile Mahkemeleri'nde çalışan psikolog, pedagog ve sosyal hizmet uzmanları ile görüşmesi için mahkemece sevk edilen bireyler arasından tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen, boşanma süreci devam eden 102 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Evlilik Çatışma Ölçeği (Hatipoğlu, 1993), Çatışma İletişim Tarzı Ölçeği (Goldstein, 1999) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (Zimet ve ark., 1988) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, kadınların evlilik çatışması düzeyinin erkeklerin çatışma düzeyinden yüksek olduğu, çatışma iletişim tarzları bakımından alt ölçek olan `duygusal ifade' bakımından da farklılık gösterdiği ve erkeklerin duygusal ifade puanlarının kadınlara oranla daha yüksek olduğu, boşanmayı talep etme ve boşanma nedenleri bakımından cinsiyete göre anlamlı farklılaşma olduğu saptanmıştır. Aile yanında yaşayan katılımcıların sosyal destek ve ?Aile? alt ölçek puanlarının aile ile birlikte yaşamayanların puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur.Ayrıca katılımcıların evlilik problemlerini çözmek için yardım alıp almadıklarına ilişkin olarak kadınların %21'inin erkeklerin ise %18'inin yardım aldıkları ancak bu yardımın kadınlarda %23,5'inin erkeklerde ise % 19,6'sinin `aile yakını veya akraba'dan alındığı, her iki cinsiyette de psikolog, psikiyatrist ve ya aile danışmanından yardım alanların sayısının % 9,8 olduğu görülmüştür.Anahtar Kelime: Boşanma, evlilik çatışması, iletişim çatışması, sosyal destek.
Özet (Çeviri)
The goal of the study is to examine the relationship between the level of marriage conflict, conflict communication style, social support and some socio-demographic characteristics.The sample of the study is composed of participants, who made divorce application to the family courts in the city of Izmir and referred to the social workers, psychologists and pedagogues in charge of the family courts. 102 participants who were in the process of divorce were voluntarily involved in the study. The data were collected via the demographic information form, Conflict Communication Scale (Hatipoğlu, 1993), Marital Conflict Questionnaire (Goldstein, 1999) and Multidimensional Social Support Survey (Zimet ve ark., 1988). According to the results, marriage conflict level of women was significantly higher than men and the ?emotional expression? scores of men were higher than women. The divorce reasons of male and female participants were significantly different. According to the findings, the ?Social Support//Family? subscale scores of those living with their families are higher than those living alone.%21 of female participants and %18 of male participants noted that they had consultancy. %23.5 of female participants and % of male participants expressed that they consulted to a close family member %9.8 of participants expressed that they consulted to a family consulter, psychologist or psychiatrist.