İlköğretim 6. sınıf öğrencilerine yönelik cinsel eğitim programının etkililiğinin incelenmesi
An investigation of the effectiveness of sexual education program for 6th grade students
  1. Tez No: 330219
  2. Yazar: BARIŞCAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM MÜGE SİYEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ergenlik, cinsel eğitim, cinsellik
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerine yönelik cinsel eğitim programı geliştirmek ve geliştirilen programın etkililiğini test etmektir. Araştırmada, ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır.Araştırmanın deney grubu, 2012-2013 eğitim öğretim yılında İzmir ilinde Bornova ilçesinde orta sosyo-ekonomik düzeyi temsil eden Evrenosoğlu İlköğretim Okulu'nda 6. sınıfa devam eden öğrencilerden seçilmiştir. Araştırmanın kontrol grubu ise İzmir ilinde Bornova ilçesinde orta sosyo-ekonomik düzeyi temsil eden General İzzettin Çalışlar ilköğretim okuluna devam eden 6. sınıf öğrencilerinden seçilmiştir.Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak araştırma kapsamında geliştirilen Cinsel Sağlık Bilgi ve Tutum Envanteri kullanılmıştır. 8 oturumdan oluşan programının her oturumu haftada bir kez ve 80 dakika süresince yürütülmüştür. Deney grubuna 8 oturumluk cinsel eğitim programı uygulanırken kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır.Verilerin analizi Çok Değişkenli ANOVA (MANOVA), Box M, Shapiro-Wilk testi ve diskriminant analizi ile yapılmıştır ve SPSS 16.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Box M testi için .001 diğer testler için .05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır.Araştırmada, cinsel eğitim programı sonrasında deney grubunun ergenlik dönemi değişiklikleri bilgi düzeylerinde istatiksel olarak bir artış, arkadaşlık ilişkileri ve romantik ilişkiler, hayır diyebilme ve karar verme, cinsel, fiziksel ve duygusal istismar ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik tutumlarında istatistiksel olarak olumlu bir değişim, ergenlik dönemi ve cinsellikle ilgili yanlış inanışlarında istatistiksel olarak bir düşüş saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective of the present study was to develop a sexual education program for sixth grade students and to test efficacy of the developed program. A semi-experimental design with control group and pre-test and post-test was used in the present study.Experimental group of the study was chosen from sixth grade students attending to Evrenseloglu Primary School representing the middle socio-economical level in Bornova county of Izmir City in school year of 2012-2013. The control group of the study study was chosen from the students of sixth grade attending to General Izzettin Çalislar Primary School representing the middle socio-economical level in Bornova.In the present study, Sexual Health Knowledge and Attitude Inventory developed as a part of current study was used as data collecting tool. Each session of the program consisting of the a total of eight sessions was conducted for 80 minutes weekly. Sexual education program of eight sessions was performed in the experimental group whereas no education was given in the control group.The data were analyzed by multi-variable ANOVA (MANOVA), Box-M, Shapiro-Wilk?s test and discriminant analysis and SPSS software v.16.0 was used for statistical analyses. For analyzing the data, significance level was chosed as 0.001 for Box-M test and as 0.05 for all other tests.As a result of the current study it was found that there was statistically significant increase in knowledge level on changes during the adolescence period in the experimental group and statistically significantly positive changes in the friend and romantic relationships, ability to say ?No? and making decision, physical and emotional abuse, and attitudes in social gender issues, and statistically significant decrease in misbelieves about the adolescence period and sexuality.KEYWORDS: Puberty, sexual education, sexuality.