Sosyal bilgiler eğitimi öğrencilerinin öğrenim gördükleri programa ilişkin algı ve beklentileri
Social studies education students' perceptions and expectations about their program
- Tez No: 330218
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler eğitimi, algı, beklenti, Social Studies Education, perception, expectation
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada esas olarak amaç; İlköğretim anabilim dalı, sosyal bilgiler eğitimi öğrencilerinin öğrenim gördükleri programlarında; tarih, coğrafya ve mesleki eğitim (formasyon) derslerine ait bilgi ve beceri kazanımı, öğretim yöntem ve tekniklerin kullanımı, sosyal ve kültürel etkinliklerin sıklığı, temel düşünce becerilerinin geliştirilmesine yönelik etkinliklerin varlığı ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerine yönelik algı ve beklentileri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırma altı üniversitede (Adnan Menderes Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Uşak Üniversitesi) Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı, dördüncü sınıfta öğrenim gören 415 öğrenciyi kapsamaktadır. Öğrencilere, araştırmacıtarafından geliştirilen ?Sosyal Bilgiler Eğitimine Yönelik Öğrenci Algı ve Beklenti Düzeyi Ölçeği? uygulanarak veri elde edilmiş, veriler SPSS istatistik programında değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin en yüksek algı puanı tarih derslerine yönelik bilgi ve beceri kazanımına, en yüksek beklenti puanı da düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik etkinliklere ait çıkmıştır. Algı ve beklenti puanlarıarasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca algı ve beklenti arasındaki farkın yüksek çıkmasıyla, öğrencilerin beklentilerinin karşılanamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mainly the aim of this study is investigate relationship between perception and expectation for acquire knowledge and skills history, geography and vocational trainin course , teaching strategies, the use of methods and techniques, the frequency of social and cultural activities , the presence of events for development basic idea skills and the psychological counselling and guidance services in their programs that they studied the social sciences stedents, in the department of primary education. The inquiry include the 415 students studying the fourth grade of social studies education (University of Adnan Menderes, University of Afyon Kocatepe, University of Balıkesir, University of Dokuz Eylül, University of Pamukkale, University of Uşak). the students, developed by the researcher, ?The Scale of students perception and expectation for the training of social studies? applying the data obtained and the data evaluated by SPSS Statistic Programs. According to the result of research, The students? perception of the highest score is the concerning acquisition of knowledge and skills for the history course, and the highest expectation score is belong to activities for the develop thinking skills. Between perception and expectation, scores a positive correlation is identified. Additionally For the difference between perception and expectation being higher, it is determined that students' expectations are not met.