Özel dershanelerdeki öğretmenlerin matematik ve geometri derslerinde Geogebra yazılımının kullanılabilirliğine yönelik görüşleri
The views of the teachers in private courses for the usability of Geogebra software in mathematics and geometry lessons
  1. Tez No: 330221
  2. Yazar: SEÇİL DÜZCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASİBE SEVGİ MORALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Geometri Yazılımı GeoGebra, Matematik ve Geometri Öğretimi, İçerik Analizi, Özel Dershane., Dynamic Geometry Software GeoGebra, Maths and Geometry Education, Content Analysis, Private Course
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada özel dershane öğretmenlerinin matematik ve geometri derslerinde GeoGebra yazılımının kullanılabilirliğine yönelik görüşlerinin ortaya konması amaçlanmıştır.Araştırma nitel bir çalışmadır ve içerik analizi yardımıyla çözümlenmiştir. Araştırmanın örneklemini üniversiteye hazırlık dershanesinde çalışan 16 adet matematik ve geometri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma konusu GeoGebra'nın dershanelerde kullanımının uygun olup olmadığıdır. Bu amaçla dershane matematik ve geometri öğretmenlerine beş günlük seminer uygulanmıştır. Bu seminerde dinamik geometri yazılımı GeoGebra kısaca tanıtılmış ve öğretmenlerden yazılım yardımıyla etkinlikler düzenlemeleri istenmiştir. Seminer sırasında değişik zamanlarda öğretmenlerden görüşme formları alınmıştır. Veriler `Kişisel Bilgi Formu', `GG(GeoGebra) Yazılımına İlişkin Etkinlik Öncesi Değerlendirme Formu' ve `GG Yazılımına İlişkin Etkinlik Sonrası Değerlendirme Formu' ve görüşme yardımıyla elde edilmiştir. Tüm bu veriler araştırmacı tarafından okunarak içerik analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Dönem içinde uygun buldukları zamanda ve sınıflarda, yazılım yardımıyla ders anlatan 3 öğretmenin görüşleri tekrar ses kaydı ile alınmıştır. Ses kayıtları dinlenerek yazıya dökülmüş daha sonra analiz edilmiştir.Araştırmadan elde edilen verilerden, GG kullanımının, öğretmenlere uygulanan etkinlik öncesi ve etkinlik sonrası değerlendirme formlarında anlamlı bir fark yaratmadığı görülmüştür. Fakat GG ile ders anlatımı sonrasında, gruplardaki öğrencilerin matematik ve geometri derslerine yönelik tutumlarında olumlu bir fark olduğu tespit edilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçların matematik ve geometri öğretiminde GG kullanımı üzerine yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is intended to determine privite course teachers' attitudes towards availability of GeoGebra software in mathematics and geometry courses.The research is a qualitative study and analyzed using content analysis. The study sample is composed of 16 math and geometry teachers working in a private course. The subject of the research is whether the usage of GeoGebra is suitable in the privite courses. For this aim five-day seminar for the teachers of mathematics and geometry was applied. In this seminar, dynamic geometry software GeoGebra was briefly introduced, and teachers were invited to organize events with the aid software. During the seminar, interview forms were applied to the teachers at different times. The data was acquired by means of ?Personal Data Form?, ?GeoGebra Event Pre-Assessment Form?, ?GeoGebra Event Post-Assessment Form? and interview forms. All these data were read by the researcher and were analyzed using content analysis. Giving lecture in classes as they deem appropriate in the period, three teachers' views about the course with the help of the software were taken again with audio recording. Written down by listening to audio recordings were analyzed later.It is obtained from the research that the usage of GG did not make a significant difference in the pre-event and post-event evaluation forms applied to the teachers. However, a positive difference in students' attitudes towards mathematics and geometry classes has been identified after a lecture by GG.It is considered that the results gathered from the research shall contribute to the studies to be carried out on the use of GG in maths and geometry learning.