Kimya dersi 'reaksiyon hızları ve kimyasal denge' ünitesiyle ilgili yapılandırmacı yaklaşıma dayalı bir aktif öğrenme materyalinin geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi
Development, application and evaluation of an active learning material based on constructivism related to 'reaction rates and chemical equilibrium' subject in chemistry lesson
  1. Tez No: 330226
  2. Yazar: AYLİN ÖĞÜNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEMAN TARHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Yapılandırmacı Yaklaşım, Reaksiyon Hızları ve Kimyasal Denge, Kimyada Kavram Yanılgıları, Kimya Dersine Yönelik Tutum, Active Learning, Constructive Approach, Reaction Rates and Chemical Equilibrium, Misconceptions in Chemistry, Attitude Towards Chemistry Lesson
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 406
Özet
Sunulan tez çalışmasında, Kimya Dersi Öğretim Programı?nda yer alan Reaksiyon Hızları ve Kimyasal Denge Ünitesine ilişkin yapılandırmacılığa dayalı olarak hazırlanan aktif öğrenme materyalinin; Kimya Dersi alan 11. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, kavram yanılgılarının oluşumununengellenmesine, kimya dersine yönelik tutumlarına, bilimsel süreç becerilerinin gelişimine ve ayrıca uygulama sürecinin, öğrencilerin aktif öğrenmeye yönelik görüşlerine etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, literatürde yer alan veriler ve araştırma kapsamında belirlenen kavram yanılgıları ile öğrenme zorlukları göz önünde bulundurularak Reaksiyon Hızları ve Kimyasal Denge Ünitesine yönelik yapılandırmacılığa dayalı aktif öğrenme materyaligeliştirilerek pilot uygulaması yapılmıştır. Geçerlik ve güvenirliği belirlenen aktif öğrenme materyalinin asıl uygulaması, İzmir Özel Türk Koleji?nde öğrenim gören 11. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yer alan örneklem grubuna,Reaksiyon Hızları ve Kimyasal Denge Ünitesinin öğrenilmesine temel oluşturan konu ve kavramlara yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi için, Reaksiyon Hızları ve Kimyasal Denge Ünitesi Hazır Bulunuşluk Testi uygulanmış ve ardından iki saatlik hazırlık dersi ile öğrencilerin bilgi eksiklikleri ve bazı kavram yanılgılarıgiderilmiştir. Hazır bulunuşluk, bilimsel süreç becerileri ve kimya dersine yönelik tutumları yönünden anlamlı bir fark göstermeyen; İzmir Özel Türk Koleji?ndeki ikifarklı 11. sınıftan biri rasgele deney ve diğeri kontrol grubu olarak seçilmiştir.Ünitenin öğrenimi; deney grubunda yapılandırmacılığa dayalı aktif öğrenme etkinliklerinden oluşan rehber materyal, kontrol grubunda ise mevcut programın öğretmen merkezli şekilde uygulanması ile gerçekleştirilmiştir. Her iki grupta da öğretim, aynı öğretmen tarafından sekiz haftalık bir süreçte tamamlanmıştır. Uygulamanın ardından, her iki gruba uygulanan Reaksiyon Hızları ve Kimyasal Denge Ünitesi Başarı Testi sonuçları, deney ve kontrol grubu arasında xiiüniteye yönelik akademik başarılar açısından anlamlı düzeyde farklılık oluştuğunu ortaya koymaktadır. Her iki gruba uygulanan ?Kimya Dersine Yönelik Tutum Ölçeği?sonuçlarına göre; deney grubu öğrencileri, kontrole kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek ortalama puanlara sahip olup; bu durum, aktif öğrenme uygulamaları ile Deney Grubu öğrencilerinin Kimya Dersine yönelik tutumlarının olumlu yöndearttığını göstermektedir. Aktif öğrenme uygulaması sürecinin 2., 4., 6. ve 8. haftalarının son dersinde deney grubu öğrencilerine uygulanan Aktif Öğrenme Süreci Değerlendirme Ölçeği sonuçlarından, öğrencilerinin aktif öğrenmeye yönelik olumlu düşüncelerinin uygulama süresince artış kaydettiği belirlenmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerine son test olarak uygulanan ?Bilimsel Süreç Becerileri Testi? sonuçları, deney grubu öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerinde uygulama öncesine kıyasla anlamlı düzeyde yükselme gözlendiğini, kontrol grubu öğrencilerinde ise anlamlı bir değişim olmadığını ortaya koymaktadır. Tüm uygulama süreci ve sonuçlar dikkate alındığında, yapılandırmacı yaklaşıma dayalı olarak hazırlanan ve aktif öğrenme etkinlikleri içeren rehber materyalin; öğrencilerin akademik başarılarına, bilimsel süreç becerilerine ve kimya dersine yönelik tutumlarına olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Kimya konularına yönelik kavram yanılgılarının azaltılarak sorgulamaya yatkın bireylerin yetiştirilmesinde, benzer uygulamaların arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In presented study, investigating the effects of active learning material, which was prepared based on the constructivism related to Reaction Rates and Chemical Equilibrium Unit in Chemistry Lesson Curriculum, on the academic achievements of 11th grade students that take Chemistry Lesson, the effects on preventing the formation of misconceptions in them, its impact on their attitudes to Chemistry Lesson and progress of their scientific process skills and also the effects of the application process on the ideas of students about active learning is aimed. Within the first phase of study, pilot application has been performed by developing an active learning material based on constructivism and directed towards the Reaction Rates and Chemical Equilibrium Unit by taking the data in literature, specified misconceptions during the study and learning difficulties into account. The main execution of active learning material of which its validity and reliability were defined, has been completed with 11th grade students that study in Izmir Türk Private High School. Reaction Rates and Chemical Equilibrium Unit Readiness Test was applied on the sample group in study so as to specify the knowledge of subjects and concepts which both form a basis for learning Reaction Rates and Chemical Equilibrium Unit. After that, the lack of knowledge and some misconceptions of students were treated with pre courses and individual studies. Two different 11thclasses from Izmir Turkish Private High School, that show no significant difference regarding to the readiness, scientific process skills and attitudes, were specifiedrandomly; one as control group and experimental as the other. In experimental group, learning the unit was done with guide material that consisted of active learning activities based on constructivism, whereas in control group it was done by processing the existing programme in a teacher centered way. In both groups, teaching has been completed within eight weeks period by the same teacher. xivAfter the executions, the results of Reactions Rates and Chemical Equilibrium Unit Achievement Test, which was applied on both groups, show that a significant difference between experimental and control groups has occurred related to the academic achievements about the unit. According to the results of Attitude Towards Chemistry Lesson Survey, that was applied on both groups, experimental group students have higher averages of marks in significant level compared to the control group, where this situation points out the attitudes of students towards Chemistry Lesson rise in a positive manner with active learning applications. From the results of Active Learning Process Evaluation Survey which was applied on the experimental group in the last hours of first, third, fifth and eighth weeks of active learning application process, it was determined that the positive thoughts of students about active learning has risen up as the application proceeded. The results of Scientific Process Skills Test, which was applied on students in experimental and control groups as final test, shows that there is a significant increment in scientific process skills of experimental group students compared to the skills theyhad before application; whereas in control group students there is no significant difference. By taking all application process and results into consideration, it was concluded that the guide material, which was prepared based on constructivism and includes active learning activities, has positive effects on academic achievements and scientific process skills of students and their attitudes towards Chemistry Lesson.Similar applications should be expanded in order to bring up incredulous individualsby decreasing misconceptions in Chemistry Lessons.