Benlik yapılarına göre başa çıkma stratejileri ve yaşam doyumunun incelenmesi
Investigation of self construals in terms of coping styles and life satisfaction
  1. Tez No: 330248
  2. Yazar: HİLAL KARATEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BACANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik yapıları, başa çıkma stratejileri, yaşam doyumu, Self construal, coping strategies, life satisfaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Aynı kültürde yetişen bireylerin farklı benlik yapılarına sahip olabileceği, bu özellikleri doğrultusuna farklı başa çıkma stratejileri geliştireceği ve bu durumun yaşam doyumlarını etkilediği düşünülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı benlik yapılarının başa çıkma stratejileri ve yaşam doyumu açısından incelenmesidir.Araştırmada Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde okuyan 147 erkek ve 247 kız öğrenci olmak üzere toplam 394 katılımcı yer almaktadır. Bu çalışmada veriler Benlik Yapıları Ölçeği, Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği Kısa Formu ve Yaşam Doyumu ölçeklerinden elde edilmiştir.Benlik yapıları Özerk Ayrık Benlik, Bağımlı İlişkisel Benlik, Özerk İlişkisel Benlik ve Bağımlı Ayrık Benlik olarak işleme alınmıştır. Araştırma bulgularına göre, Özerk İlişkisellik, katılımcılar arasında en çok görülen benlik yapısı olmuştur. Araştırmada benlik yapılarının cinsiyete, yerleşim biçimine ve öğrenim görülen bölüme göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Başa çıkma stratejisi olarak Araçsal Sosyal Destek Kullanmak, Kendini Sınırlandırma, Olumlu Yeniden Yorumlama ve Planlama Stratejileri benlik yapıları açısından anlamlı bir şekilde farklılık göstermektedir. Araştırmada ele alınan bir diğer değişken olan Yaşam Doyumu benlik yapıları açısından farklılaşmaktadır. Özerk İlişkisel bireyler, Bağımlı Ayrıklardan daha yüksek yaşam doyumu göstermektedir. Benlik yapılarına göre başa çıkma stratejilerinin yaşam doyumu ile ilişkisinin araştırıldığı bulgular, Özerk Ayrık Benlik sahibi kimselerin Mizah kullanması ile Yaşam Doyumu arasında negatif, Planlama Stratejisi ile Yaşam Doyumu arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bağımlı İlişkisel Benlik sahibi kimselerin Dine Yönelme, Duygusal Sosyal Destek Kullanma ve Planlama Stratejisi ile Yaşam Doyumu arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki vardır. Bağımlı Ayrık Benlik yapısına sahip kimselerin Araçsal Sosyal Destek Kullanma, Madde Kullanımı ve Davranışsal Olarak İlgiyi Kesme ile Yaşam Doyumu arasında negatif, Dine Yönelme ile Yaşam Doyumu arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca Benlik Yapıları Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeğinin güvenirlikleri hesaplanarak ölçek bilgilerine dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is thought that people who has been living in the same culture, may have different self construals so that they can use different coping strategies and these strategies may have an impact on life satisfaction. The aim of this study was to examine the self construals in terms of coping styles and life satisfaction.At the study, there were 394 participants: 147 male and 247 female students at various faculties at Gazi University and Ankara University. Data were taken from Self Construal Scale, Coping Strategies Scale Brief Form and Life Satisfaction Scale.Self Construals were analized as Autonomous-Separete Self, Autonomous-Related Self, Heteronomous-Separete Self, Heteronomous-Related Self. As regards of study findings, the Autonomous-Related Self was the most common one among participants. Significant differences were found on self construals according to gender, residential area and educating department. Seeking Instrumental Social Support, Self Restraint, Positive Reinterpretation and Planning as coping strategy have differed significiantly in terms of self construals. Life Satisfaction, the other variable of study, has differed significiantly among self construals. The Autonomous-Related Self has more life satisfaction than Heteronomous-Separate Self. Findings which were studied the correlations coping strategies with life satisfaction according to self construals, Autonomous-Related Self indicated negative significiant correlation between using of humor and life satisfaction; and positive significiant correlation between Plannig and life satisfaction. There were positive significiant correlation between turning to Religion, Seeking Emotional Social Support and Plannig with life satisfaction of Heteronomous-Related ones. Also negative significiant correlation were found between Seeking İnstrumental Social Support, Alcohol-Drug Disengagement and Behavioral Disengagement with life satisfaction; positive significiant correlation turning Religion with life satisfaction.The reliabilty of Self Construal Scale and Life Satisfaction Scale were incorporated to scale knowledge.