Türk müziğinde temel nazarî bilgiler konulu etkileşimli öğretim yazılımı
Interactive educational software for basic knowledge of Turkish music theory
- Tez No: 330249
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUTKU DİLEM KALAFAT ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, etkileşimli öğretim yazılımı, arayüz tasarımı, programlı öğretim, Türk müziği Nazariyat, Graphic design, interactive educational software, interface design, programmed instruction, Turkish Music theor
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Gerçekleştirilen araştırmanın amacı, ?Türk Müziğinde Temel Nazarî Bilgiler? konulu etkileşimli öğretim yazılımının geliştirilerek alan uzmanları ve öğrencilerin görüşüne sunulmasıdır. Bu genel amaç doğrultusunda, hedefler ve içerik belirlenerek öğretim yazılımı tasarlanmış; alt amaçlara uygun olarak hazırlanan 5?li Likert tipi değerlendirme ölçeği, araştırmanın çalışma grubunu oluşturan, seçkisiz örneklem yoluyla seçilen Güzel Sanatlar Liseleri 9. sınıflarından 40 öğrenci, 40 müzik alanı uzmanıile 40 grafik tasarım alanı uzmanına, öğretim yazılımı kullanımlarına sunularak uygulanmıştır. Ölçeğin kapsam geçerliliğini sağlamak için uzman grubun denetiminden yararlanılmıştır. Güvenirlik analizinde, iç tutarlılık Cronbach Alpha katsayısı ? = 0,970 olarak bulunmuştur. Verilerin aritmetik ortalamaları ve standart sapma değerleri hesaplanarak tablolaştırılmıştır, elde edilen bulgulara göre yorumlar yapılmıştır. Edinilen bulgular sonucunda; Öğretim yazılımı içeriğinin hedefler doğrultusunda, bütünlük sağlayacak nitelikte, programlı öğretimin dereceli ilerleme ve küçük adımlar ilkelerine uygun olarak geliştirilmesiyle yazılımın etkinlik ve verimliliğinin artırıldığı; giriş bölümü etkinliklerinde çeşitli görsel ve işitsel öğelerden yararlanılarak dikkat çekiciliğin ve güdülemenin sağlanması sâyesinde Türk müziği nazariyatı öğrenmeye teşvîk edici bir yapı oluşturulduğu saptanmıştır. İçerik aktarımının bilgilerle sistematik bir biçimde ilişkilendirilen renk düzenlemelerinden yararlanılarak görsel açıdan ve çeşitli etkileşimli öğeler yoluyla işitsel yönden desteklendiği; böylece akılda kalıcılığın güçlendirildiği ve yazılıma daha ilgi çekici ve işlevsel bir yapı kazandırıldığı anlaşılmıştır. Arayüz öğelerinin işlevsel açıdan yeterli oldukları, biçimsel açıdan ve renk bakımından bütünlük sağladığı; tipografik öğelerin font, punto ve renk seçimlerinin uygun olduğu ve okunabilirliğin sağlandığı belirlenmiştir. Etkileşimli öğretim yazılımının değerlendirme bölümünde, etkileşimli yapının olanaklarından yararlanılarak geliştirilen farklı soru tipleri ile ölçmede çeşitliliğin sağlandığı; değerlendirme sürecinin daha ilgi çekici bir hâle getirildiği; programlıöğretimin başarı ve anında düzeltme ilkelerine uygunluğun değerlendirme sürecine önemli katkılar sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to develop an interactive educational software for basic knowledge of Turkish Music theory and to present this to the evaluation of music and graphic design specialists and students. In accordance with main purpose, targets and content were prepared and the design of the educational software was carried out. Then, five-point Lykert type scale for educational software was developed according to the subobjectives. Scale, was applied to the 40 students of Fine Arts High School, 40 music specialists and 40 graphic design specialists at random. To ensure content validity of the scale, it was prepared with the consultation of the expert group. In reliability analysis Cronbach's Alpha internal consistency reliability was calculated as ? = 0,970. The arithmetic mean and standard deviation of data was put into a table and interpretation were made in the light of the findings.As a result of evaluations it was determined that; Developing of content was in accordance with targets, so as to ensure the integrity, in conformity with gradually increasing and small steps principles of programmed instruction and so this increased efficiency and effectiveness of educational software; at the introduction activities, supporting the content with variable audio-visual elements ensured attractiveness and motivation, so created an incentive structure to learn Turkish Music theory. Content presention was supported visually by color arrangements associated with the knowledge in a systematic way and auditorily by help of interactive elements, so retention was strengthened and more interesting and functional structure was configured. Interface design elements of interactive educational software are sufficient functionally; ensures the integrity formally and in terms of colour; have a dynamic structure that reflects content; choice of font, text size and colour of typographic elements is correct and text legibility is provided. At the evaluation section of educational software, it was achieved diversity of measuring and presentation of evaluation process in more interesting format owing to different question types which were developed by using facilities of interactivity; also compliance with success and immediate feedback principles of programmed instruction makes important contributions to the evaluation process.