İstanbul'da kuyumculukta kullanılan kalıp çeşitleri
Types of molds used in jewellery in Istanbul
- Tez No: 330258
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL BÜYÜKYAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Kuyumculuk, Kauçuk Kalıp, Sübye Kalıp, Pres Kalıp, Enjeksiyon Kalıp, Jewellery, Rubber Mould, Cuttlefish Mold, Die Mould, Injection Mould
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dekoratif Ürünler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmanın amacı, İstanbul'da kuyumculukta kullanılan kalıp çeşitlerinin neler olduğunu ortaya koymaktır. Çalışan kişilerin bu konudaki görüşlerini belirlemektir.Araştırmanın örneklemini, İstanbul Kapalıçarşı'ndan rastgele seçilen 30 kuyumcu atölyesi ve çalışanları oluşturmaktadır. Bu çalışanlara araştırmacı tarafından hazırlanan anket formları uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen verilerden frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır.Araştırma sonucunda; İstanbul Kapalıçarşı'da bulunan atölyelerde çeşitli kalıpların kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu kalıpların, üretilen modelin kalınlığına, yüzey şekline, model türüne ve model sayısına göre belirlendiği gözlemlenmiştir. Her kalıbın kendine göre bir avantajı olduğu için modele göre en uygun kalıp kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to clarify the types of molds used in jewellery in Istanbul and present the ideas of craftsmen working in this field.The sample of the research is constituted of 30 randomly chosen jewellery workshops and the craftsmen working in these workshops in Istanbul. Questionnaire forms were prepared by the researcher and presented to these craftsmen. In addition. Percentage calculations were made from the data derived from the observation forms and questionnaires.At the end of the research, it's understood that there are significant types of molds used in Istanbul Kapalıçarşı workshops. Furthermore, it's observed that these molds are determined according to the desired width of the model, type of the surface, kinds and the numbers of the models. Since each mold has a specific advantage, the mold which is the most suitable for the desired type of model is chosen.