Yalan tanıklık suçu
Crime of false testimony
- Tez No: 330376
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tanık, Tanık Beyanı, Yalan Tanıklık Suçu, Witness, Witness Statement, The Crime Of False Testimony
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
`Yalan Tanıklık Suçu' adlı bu tez çalışması iki bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde ceza muhakemesinde ispat ve delil çeşitleri, tanık ve tanık beyanıincelenmiş; tanığın ödevleri ve hakları başlığı altında ise tanığın tanıklıktan çekinmehakkına, tazminat hakkına ve korunma hakkına yer verilmiştir. Yalan tanıklıksuçunun gelişimi ile suçun hukuki konusu, faili ve mağduru ele alınmıştır.İkinci bölümde ise yalan tanıklık suçunun unsurlarına geçilmiş; suçun maddive manevi unsurları, suçun özel görünüş şekilleri olarak cezaya etki eden nedenler,teşebbüs, iştirak ve içtima kurumları değerlendirilmiş; yalan tanıklık suçunda dahaağır cezayı gerektiren nitelikli unsurlar ile şahsi cezasızlık veya cezayı azaltansebepler inceleme konusu yapılmıştır.5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu yalan tanıklık suçunu adliyeye karşı suçlararasında düzenlediğine göre, bu suç tarafından ihlal edilen yargının düzgünişleyişindeki devlete ait menfaate üstünlük tanınmış demektir ve dolayısıyla yalantanıklık suçunun hukuki konusu bu menfaat, mağduru da devlettir.
Özet (Çeviri)
The thesis named as ?Crime of False Testimony? is divided into two chapters.In the first chapter, evidence in the Criminal Procedure Law and types of evidence,witness and witness statement are examined. Right to compensation, witnessprotection and immunity of witness are cited under the rights and duties of witnessheading. Also development of crime of false testimony, judicial subject of crime, itsperpetrator and victim are mentioned.In the second chapter, moral and material elements of crime, criminalattempt, complicity, concurrence of crime as the special appearances of the offenseand impunity or mitigating circumstances, agravated circumstances are examined.The crime of false testimony is arranged in the section of crime againstjudiciary in TCK that indicates the interest of the state are superior. So the judicialsubject of false testimony is the interest of the state and the victim is the state too.