Yalan tanıklık suçu
Crime of perjury
- Tez No: 961578
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Delil, Tanık, Tanık Beyanı, Gerçeğe Aykırı Beyan, Yalan Tanıklık Suçu, Evidence, Witness, Witness Statement, Untruthful Statement, False Witness Crime
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Muhakemenin en eski delillerinden olan tanık delilinin güvenirliğini sağlamakla birlikte, adaletin kusursuz olarak adliyeye güven içinde tecelli etmesi amacıyla caydırıcı güç olarak düzenlenen yalan tanıklık suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 272'nci maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemenin yanı sıra 273'üncü maddede suçun şahsi cezasızlık veya cezanın azaltılmasını gerektiren sebepleri, 274'üncü maddesinde ise etkin pişmanlık halleri düzenlenmiştir. Suçun vücut bulabilmesi için tanığın beyanının hükme etki edip etmemesinin ve tanığın yemin vermiş olup olmaması bir önemi bulunmamaktadır. Ancak suçun temel şeklinin oluşması için tanığın beyanını hukuka aykırı olan bir eylem nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinleme yetkisine haiz kişi veya kurul önünde vermiş olması gerekmektedir. Suç, tanık sıfatına haiz kişilerin bizzat işleyebileceği bir suç olduğundan dolayı özgü suçlardandır.
Özet (Çeviri)
The crime of perjury, which is regulated as a deterrent force in order to ensure the reliability of witness evidence, which is one of the oldest evidence of the trial, and to ensure that justice is delivered safely to the courthouse, is regulated in Article 272 of the Turkish Penal Code No. 5237. In addition to this regulation, Article 273 regulates the reasons for the crime that require personal impunity or reduced punishment, and Article 274 regulates the situations of effective regret. In order for the offence to occur, it does not matter whether the statement of the witness affects the judgement or not and whether the witness has given an oath or not. However, in order for the basic form of the offence to occur, the witness must have given his/her statement in front of the person or committee authorised to hear witnesses within the scope of an investigation initiated due to an unlawful act. The offence is one of the specific offences since it is an offence that can be committed by persons who have the title of witness.