The use of myth, the supernatural and the gothic in John Keats's poetry
John Keats'in şiirlerinde mit, doğaüstü ve gotik öğelerin kullanımı
  1. Tez No: 330389
  2. Yazar: DENİZ KIRPIKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE SEBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: John Keats, Romantizm, mit, doğaüstü, gotik, hayal gücü, güzellik, kendi benliğini yadsıma yeteneği, John Keats, Romanticism, myth, the supernatural, the gothic, imagination, beauty, experience, negative capability
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
On sekizinci yüzyılın sonlarında İngiltere'de yaşanan değişimlerin sonucunda Romantizm yeni bir edebiyat akımı olarak ortaya çıkmıştır. Dönemin devrimci etkileri altında, Romantik şairler doğadan ilham almış ve akıl yerine içgüdülerin rehberliğine inanmışlardır. İkinci kuşak Romantik şairlerden olan John Keats bu yeni akımın özellikle estetik yönleriyle ilgilenmiştir. Keats'in eserlerindeki başlıca odak noktası, gerçekle bir tuttuğu güzelliğe ulaşmak için daimi bir arayıştır. Hayal gücünün önemi ve gerçekliğine inanan bir şair olarak Keats, gerçeğin algısında aklın hakimiyetini kabul etmez. Aklın tek başına yeterli olmadığı gerçeği kavrama sürecinde onun gizemli yönlerini öne çıkarmak için alternatif bir dünya sunar.Bu tezin amacı Keats'in şiirlerinde mitoloji, doğaüstü ve gotik ögelerin kullanımını incelemektir. Bu ögeler, şairin güzellik ve gerçeğin çeşitli yönlerini göstermek için yarattığı diyarları oluşturan temel unsurlardır. Ayrıca, Keats'in şairin rolü, şiirin işlevi ve ?kendi benliğini yadsıma yeteneği? kavramı hakkındaki görüşlerini konu ettiği mektupları da eserlerdeki bazı unsurları açıklamak için önemli detaylar içermektedir. Çalışmanın birinci bölümünde Endymion, Hyperion, The Fall of Hyperion isimli eserlerle, ?Great Odes? diye adlandırılan kısa şiirler Keats'in mitolojik ögeleri kendine özgü bir tarzla nasıl kullandığını yansıtmak amacıyla incelenmektedir. İkinci bölümde ele alınan Isabella, The Eve of Saint Agnes, Lamia, ve ?La Belle Dane Sans Merci? adlı eserler ise şairin gotik ve doğaüstü ögeleri nasıl yorumladığını örneklemek açısından önemlidir. Aynı zamanda, tüm bu eserler Keats'in hayattaki zıt değerleri şiirlerinde uzlaştırma gayretini ve bunu yaparken de bir şair olarak yaşadığı gelişimi ortaya koymaktadır.Bu çalışmanın sonucunda Keats'in hayal gücüyle şekillenen unsurlardan yararlanarakşiir sanatında ölümsüzlüğe ulaşan, güzelliklerle bezeli diyarlar yarattığı görülmektedir. İncelenen eserlerde şair mit, doğaüstü ve gotik ögeler kullanarak içinde yaşadığı dünyadaki kısıtlamaların ötesinde, gerçeğe eşdeğer gördüğü güzelliğe ulaşır.
Özet (Çeviri)
As a result of the changes England experienced at the end of the eighteenth century, Romanticism emerged as a new literary movement. Under the revolutionary influences of the period, the Romantic poets turned to nature and believed in the guidance of instincts rather than reason. Being one of the second generation English Romantics, John Keats particularly deals with the aesthetic aspects of the movement. His chief interest in his works is a constant search for beauty which he equates with truth. As a poet who believes in the authenticity of imaginative faculty, he does not accept the dominance of intellect in the perception of truth. Rather, he builds an alternative world of beauty to highlight the mysterious aspects of reality, the perception of which requires more than reason.The purpose of this thesis is to examine Keats?s use of mythological, supernatural and gothic elements in his poetry. These elements, which are the fundamentals of the realms he created, enable him to demonstrate the various aspects of truth and beauty. Furthermore, Keats?s letters provide crucial details to explain his ideas about the role of the poet, the function of poetry, and also his concept of negative capability. In the first chapter of the study, the poems entitled Endymion, Hyperion, The Fall of Hyperion, and the ?Great Odes? are analysed to illustrate Keatsian use of mythology. Isabella, The Eve of Saint Agnes, Lamia, and ?La Belle Dane Sans Merci,? dealt with in the second chapter, are important with regard to Keats?s interpretation of supernatural and gothic elements. These poems also point out Keats?s attempts in reconciling the opposing qualities in human life and his development as a poet.This thesis, therefore, concludes that by employing the products of imagination Keats creates a world of beauty that is immortalised in poetry. In the poems that are studied within this context, through his use of myth, the supernatural and the gothic, Keats attains truth and beauty that is beyond the restrictions of the earthly reality.