Sakkı elması (Malus communis L.)'nın meyve ve çekirdek kısımlarının antioksidan aktivitelerinin mukayesesi
Comparison of the antioksidant activities of fruit and seed parts of sakki apple (Malus communis L.)
- Tez No: 330532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHA ABDÜLKADİR ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sakkı elması, Malus communis L, Antioksidan aktivite, Metal indirgeme, Sakkı Apple, Malus communis L, Antioxidant activity, Metal reduction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma Sakkı Elması (Malus communis L.)'nın meyve veçekirdek kısımlarının antioksidan aktivitesini incelemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla elma Erzincan ili Üzümlü ilçesininden toplandı, kurutuldu ve etanol ekstreleri hazırlandı. Hazırlanan etanol ekstreleri üzerinde ferrik tiyosiyanat metoduna göre total antioksidan aktivite, kuprak metodu ile Cu2+ ve potasyum ferriksiyanat indirgeme metodu ile Fe3+ iyonları indirgeme kapasitesi, 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil (DPPH) giderme aktivitesi tayinleri ve toplam fenolik ve flavonoit bileşik miktar tayinleri yapıldı. Sakkı Elması (Malus communis L.)'nın meyve ve çekirdek kısımlarından elde edilen 30 µg mL-1 konsantrasyonluk etanol ekstrelerinin linoleik asit emülsiyonunun lipit peroksidasyonunu sırasıyla %69.93 ve %70.70 inhibe ettiği gözlendi. Aynı konsantrasyonda ?-Tocopherol %85.30 ve troloks %83.10' luk bir inhibisyona sebep olmuştur. Toplam fenolik bileşik içeriği çekirdek kısmında meyveden daha fazla olduğu tesbit edilen elmanın toplam flavonoit içeriği meyvede daha yüksek bulunmuştur. Meyvede çekirdekten biraz yüksek olmakla birlikte birbirine yakın olan DPPH giderme ve metal indirgeme aktivitesinin standartlardan az olduğu tespit edilmiştir. Etanol ekstresi çıkarılan Sakkı Elması (Malus communis L.)'nın meyve ve çekirdek kısımlarının antioksidan aktiviteleri araştırılırken, butillenmiş hidroksi toluen (BHT), ?-tokoferol ve onun suda çözünen bir analoğu olan troloks referans antioksidan bileşikleri olarak kullanıldı.2012, 79 sayfa
Özet (Çeviri)
This study is aimed at examine the antioxidant activities of fruit and seed parts of Sakki Apple (Malus communis L.). For this purpose, the plants were collected in Üzümlü which is a town of Erzincan province, and they were dried and ethanol extractions were prepared. On prepared ethanol extraction total antioxidant activity was determined by ferroccyanate reduction method; Cu2+ and potassium ferric thiocyanate were determined by Cuprac method; was determined by reduction method capacity of Fe3+ ions; the activitiy of scavenging of 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH) was determined; the total amount of the compounds of phenolic and flavonoid was determined. It was observed that 30 µg mL-1 concentrated of ethanol extracts obtained from fruit and seed parts of Sakki Apple (Malus communis L.) inhibited the lipid peroxidation of linoleic acid emulsion as 69.93 % and 70.70 % respectively. In the same concentration, ?-Tocopherol and trolox caused inhibitions of 85.30 % and 83.10 %, respectively. Total phenolic content were found to be a seed part of the plant more than fruit, the fruit was higher than total flavonoid content. Fruit of the nucleus close to each other, although a slightly higher metal reducing and removal of DPPH activity was observed at the standards. Butylated hydroxy toluene (BHT), ?-tocopherol and an analoge of its which is the solved in water, nomely Trolox were used as reference antioxidant compounds, while the antioxidant activity of fruit and seed parts of Sakkı Apple (Malus communis L.) whose ethanol extract were taken out were being examined.2012, 79 pages