Armürlü ağızlık açma mekanizmalarının çalışma performansının araştırılması ve yeni armür tasarımı
Investigation of the working performance of dobby shedding mechanism and a new dobby design
- Tez No: 330780
- Danışmanlar: PROF. DR. GABİL ABDULLA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuma, ağızlık açma, armür, rotatif armür, armür tasarımı, Weaving, shedding, dobby, rotary dobby, design of dobby
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmanın amacı, dokuma makinelerinde kullanılan armürlü ağızlık açma mekanizmalarının çalışma prensiplerinin irdelenerek, dokuma makinelerinde kullanılabilecek maliyeti düşük, üretimi ve bakımı kolay yeni bir armürün tasarlanıp üretilmesidir.Çalışmada yapılan araştırmalar sonucunda günümüzde yüksek hızlı dokuma makinelerinin ağızlık açma işlemlerinde rotatif armürlü mekanizmaların kullanıldığı görülmüştür. Bu araştırmaların sonucunda çalışma prensibi, klasik rotatif armürlerin çalışma prensiplerinden farklı yeni bir rotatif armürün tasarımı yapılmıştır.Rotatif armürün tasarımı tamamlandıktan sonra tahrik, seçim ve çerçevelere hareket iletim mekanizmalarının üretimi ve montajı yapılmıştır. Mekanizmaların hassas ayarlamaları da tamamlandıktan sonra armürün elektrik motoru ve elektronik kumandayla farklı hızlarda otomatik olarak çalıştırılması sağlanmıştır.Sonuç olarak armürün tüm hız kademelerindeki çalışmaları gözlemlendiğinde, armürün tüm mekanizmalarının birlikte dayanıklı ve sağlam çalıştıkları, ağızlık oluşturma işlemini eksiksiz bir şekilde yerine getirdiği tespit edilerek bakımı ve konstrüksiyonu kolay, üretim maliyeti düşük yeni bir rotatif armürün tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to design and produce a new dobby which is easy to produce and maintain with low-cost and which can be used in weaving machines by examining the working principles of dobby shedding mechanism used in weaving machines.Following the researches in this study, it has been confirmed that rotary dobby mechanisms are being used in shedding process of high-speed weaving machines. Therefore, a new rotary dobby of which working principle is different from the principles of classical rotary dobbies was designed.After finalizing the design of rotary dobby, motion transmitting mechanism was produced and montaged to the drive, selection and heald frame. And after completing the zero-adjustments of mechanism, dobby was made to start with electromotor and automatic control at different speeds.As a consequence, when the performance of dobby was observed, it was confirmed that dobby run well and durably with all mechanisms and shedding process was precisely carried out. Finally a new rotary dobby which is easy to construct with low-cost was designed and produced.