Kil zemine oturan temellerin oturma ve taşıma gücü davranışına geotekstil takviyesinin etkisinin deneysel ve plaxis 3D programıyla incelenmesi
Investigation of effect of geotextile supplementation to the bearing capacity and settlement behavior of foundations sitting on clay soil using experimental and plaxis 3d program
  1. Tez No: 330786
  2. Yazar: MÜNİRE DİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. NİLAY KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzeysel temel, kil, geotekstil, oturma, taşıma gücü, Plaxis 3D2013, 106 sayfa, Shallow foundation, clay, geotextile, settlement, bearing capacity, plaxis 3Dfoundation2013, 106 page
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Temeller üst yapı yüklerini zemine aktaran yapı elemanlarıdır. Temeller oturduğu zeminin izin verilen taşıma gücü değeri ve oturma kriterlerine göre tasarlanır. Düşük taşıma gücü ve yüksek oturma potansiyeline sahip killi zeminlere sıkçarastlanmaktadır. Yapı temelleri altında taşıma kapasitesini arttırmak ve oturmaları azaltmak amacıyla zemin içerisine çekmeye dayanıklı ve zemin ile arasında yeterli sürtünmeye sahip geotekstiller yerleştirilmesi ile geleneksel yöntemlere oranla daha hızlı ve ekonomik çözümler elde edilmiştir.Laboratuar deneylerinden sonra, Plaxis 3D Foundation yazılım programı ile temel sistemi analiz edilmiştir. Deneylerden ve sonlu elemanlar analizlerinden elde edilensonuçlar grafiklerle sunulmuş ve birbiriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Structural elements of the superstructure loads to the foundations into the ground.Foundations are designed according to the floor allowable bearing capacity and settlement criteria. Clay soils have low bearing capacity and high settlement potential which are frequently encountered. Geosynthetics being durable to tensional forces and able to form friction with the soil interface gives more practical, economic and fast solutions for the geotechnical improvement than the classic methods.After laboratory tests, the foundations system has been analyzed with the software program Plaxis 3D Foundation. The results of experiments and finite element analysis presented graphically and compared with each other.