Mermer Blok Kalitesinin Ultrasonik Yöntemle Belirlenmesi
Quality Assessment of Marble Blocks by Ultrasonic Method
  1. Tez No: 330792
  2. Yazar: ALAATTİN SAKCALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: kalite kontrol, mermer, plaka verimliliği, ultrasonik, üç boyutlu kesit.2013, 102 sayfa, quality control, marble, plate efficiency, ultrasonic, three dimensional plot.2013, 102 pages
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Mermer fabrikalarında mermer bloklarından plaka elde etmek için kullanılan blok işleme makinelerinden biri de katraklardır. Katraklardan çıkacak plakaların veriminin ise bir mermer fabrikası için kalite kontrolünde önemli bir parametre olduğu bilinmektedir.Bu tez çalışmasında, büyük mermer bloklarında ultrasonik P-dalga hızı ölçümleri yapılarak mermer bloklarında, blok kesime girmeden önce katraktan çıkacak olan plaka verimini tahmin etmenin mümkün olabileceği belirlenmiştir.77 traverten, 75 bej, 30 kireçtaşı, 83 hakiki mermer bloğu olmak üzere toplam 265 blok üzerinde incelemeler yapılmış olup katrağın plaka verimliliği ve bloğun P-dalga hızı ölçümleri Isparta bölgesindeki bir mermer fabrikasındayapılmıştır.Ayrıca; P-dalga hızı verileri kullanarak oluşturulan 3 boyutlu kesitler ve bloğun anizotropisinin incelenmesi ile katrağa girecek bloğun kesim yönü belirlenerek plaka verimliliğinin artırılabileceği belirlenmiştir.Mermerlerin fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi için ise, 7x7x7 cm3?lük mermer numuneleri kullanılarak laboratuvarda deneyler yapılmıştır.Yapılan çalışmada mermer türleri için bütün olarak değerlendirme yapmanın mümkün olmadığı görülmüş ve her mermer türü için plaka verimi P-dalga hızına bağlı olarak incelenmiştir. P-dalga hızı kullanılarak mermer bloklarında plaka veriminin tahmin edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the block processing machines used to produce plates in marble factories are gangsaws. Efficiency of plates cut by gangsaws from natural stone blocks are known to be an important parameter for the quality control in a marble factory.In this study, it was found that it is possible to predict the efficiency of blocks before cutting with gangsaw by performing ultrasonic wave velocity measurements on large marble blocks.Measurements for plate efficiency and P-wave velocity of blocks were performed at a marble factory in Isparta region. Measurements were done on 77 travertines, 75 beiges, 30 limestones, 83 marbles.Additionally, it was found that plate efficiency can be enhanced by determining the cutting direction using three dimensional plot of P-wave velocity data and anisotropy of blocks.Laboratory experiments were carried out using marble samples 7x7x7 cm3 for determining the physico-mechanical properties.It was observed that making assessment for whole marble blocks is not possible. Plate efficiencies were investigated depending on each marble type. Thus, it was found that estimating the plate efficiency of blocks using P-wave velocity data is possible.