Sülfonilüre ve tiyazolidindion tipi oral antidiyabetiklerin iyonlaşma sabitlerinin potansiyometrik yöntem ve sıvı kromatografik yöntem ile ölçümü
Measurament of ionization contants of oral antidiabetics of the sulfonylurea-type and thiazolidindion-type by potentiometric method and liquid chromatographic method
- Tez No: 330795
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEREN ALSANCAK, DOÇ. DR. NURULLAH ŞANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sülfonilüre, tiyazolidindion, pKa, potansiyometrik titrasyon, HPLC, Yasuda ?Shedlovsky eşitliği, metot validasyonu.2013, 127 sayfa, Sulfonylurea, thiazolidinedione, pKa, potentiometric titration, HPLC, Yasuda-Shedlovsky equation, pharmaceutical dosage forms, method validation.2013, 127 pages
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez çalışmasında sülfonilüre grubu antidiyabetik ilaçlardan glibenklamid, gliklazid, glimepirid ve glipizidin; tiyazolidindion grubu antidiyabetik ilaçlardan da pioglitazon HCI ve rosiglitazon maleatın pKa değerleri potansiyometri ve ters faz sıvı kromatografi yöntemleri (RPLC) kullanılarak su-THF karışımlarında tayin edilmiştir. İyonlaşma sabitleri potansiyometrik titrasyon yöntemiyle 5 farklı (%40-60) su-THF ortamında PKPOT programı ve grafiksel metotlar ile hesaplanmıştır. HPLC yöntemiyle 4 farklı (%40-55) su-THF ortamındaki iyonlaşma sabitleri NLREG programı ile hesaplanmıştır. Yasuda-Shedlovsky eşitliği ve ekstrapolasyon yöntemleriyle bileşiklerin sudaki pKa değerleri hesaplanmıştır. Glipizid, glibenklamid, ve pioglitazon HCI?nin eş zamanlı tayini için HPLC yöntemi geliştirilmiştir. Kolon olarak YMC J?Sphere ODS-H80 (4 µm, 150 mm x 4,6 mm ID)kolonu kullanılmıştır. En iyi kromatografik ayırma % 40 THF (v/v) ortamında pH 4,5? ta yapılmıştır. Akış hızı 1 mL/dak, dalga boyu 230 nm, sıcaklık 30 ºC ve enjeksiyon hacmi 20 ?L?dir. İç standart olarak tiyazolidindion grubundan rosiglitazon maleat seçilmiştir. Geliştirilen metodun tam validasyonu yapılmış ve piyasada bulunan ticari ilaç preperatlarına uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the pKa values of glibenclamide, gliclazide, glimepiride and glipizide are the antidiabetic drugs which belongs to sulfonylurea group and pioglitazone HCI and rosiglitazone maleate are the antidiabetic drugs which belongs to thiazolidinedion group, using potentiometric and reversed phase liquid chromatographic (RPLC) measurements were determined in THF?water mixtures.Ionization constants have been calculated with potentiometric titration method by PKPOT (Potentiometric pKa) programme and graphical methods in 5 different (40-60%) water-THF mixtures. With reversed phase liquid chromatographic method, ionization constans have been calculated by NLREG programme in 4 different (40-55%) water-THF mixtures. Aqueous pKa values of compounds have been calculated with Yasuda-Shedlovsky equation and extrapolation method. In order to determine of glipizide, glibenclamide and pioglitazone HCI simultaneously, HPLC method developed and YMC J?sphere ODS-H80 (4 µm, 150 mm x 4,6 mm ID) column was used for chromatographic separation. The best chromatographic separation was achieved by using THF-water at pH 4,5 in 40% v/v. The mobile phase was delivered at 1 mL/min and temperature was 30ºC at 230 nm. Injection volume was 20 ?L. Rosiglitazone maleate which belongs to thiazolidinedion group was choosen as an internal standard. The developed method was successfully applied to both the simultaneous separation active compounds of these drugs and individualdetermination for their commercial pharmaceutical doses.