Volkanik hafif agregaların MgO esaslı yalıtım amaçlı plaka üretimi ve değerlendirilmesi
Evaluation of volcanic lightweight aggregates to produce MgO based plate for insulation purposes
  1. Tez No: 330826
  2. Yazar: İSMAİL ELMAKUŞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Volkanik hafif agrega, kompozit, yalıtım, plaka, ürün, Volcanic lightweight aggregate, composite, insulation, plate, product
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Küresel ısınma ve dünyada giderek hızla artan iklim değişiklikleri süreci, tüm dünyanın en öncelikli konuları arasında yer almaktadır. Kyoto Sözleşmesi ile başlatılan ve dünyadaki sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik ve özellikle enerji verimliliğini yüksek oranlarda artırmaya yönelik olarak alınması gereken tedbir ve önlem paketlerini içeren bir dizi uygulamalar dünyanın birçok ülkesinde ağırlıklı olarak sürdürülmektedir. Bu süreçte en önemsenen konuların başında, ülkemizdeki enerji tüketimlerini azaltmak ve ülke genelinde yüksek enerji verimliliklerinin sağlanmasına yönelik gerekli yasal düzenlemelerin hızla ele alınması kaçınılmaz olmaktadır. Bu bağlamda, özellikle konutlardaki enerji verimliliğinin sağlanması amacıyla, yeni türev doğal bileşenli ve ekolojik inşaat malzemeleri üzerine ArGe çalışmaları en güncel konuların başında gelmektedir.Günümüzde yalıtım amaçlı plaka kullanımları her geçen gün artış göstermektedir. Yalıtım amaçlı plakaların binaların gerek iç cephe gerekse dış cephelerinde yalıtım kaplama elemanı olarak yaygın bir kullanımı söz konusudur. Yalıtım amaçlı kullanılacak ürünlerin yüksek ısıl performans göstermesi ve bina ağırlığına olası en düşük seviyelerde etki etmesi depremsellik açısından da son derece kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde yer alan volkanik hafif agregalar ile çimentosuz kompozit bileşenler şeklinde birim ağırlıkları düşük yalıtım plaka üretimi ve ürün geliştirme süreçleri üzerine devam eden bir ArGe çalışmasının bulguları tartışılmıştır. Ülkemizde bol miktarda farklı coğrafyalarda mevcut olan volkanik hafif agrega oluşumlarının endüstriyel olarak kullanımına yeni bir örnekleme de yapılmış olacaktır.Ayrıca, bu çalışmada sunulacak olan ArGe bulguları ile, ülkemizde enerji verimliliğine yüksek katma değer sağlayan, doğal içerikli ve ekolojik yalıtım plaka ürünlerinin gelişimi için bir ışık tutmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The period of spherical warming and rapid climate changes in the world takes a part of most important subjects among all around the world. As starting with Kyoto agreement and aiming to reduce sera gas emissions in the world and the specially improving the energy productivity to high levels, a series applications containing the required precautions are continued in most countries of the world. In this period, most important subject is inevitably to reduce energy consumptions in our country and to bring into force a variety of laws directed to supply high energy productivity in the country general. For this context, research works for innovative natural and ecologic building materials currently come to the first subject to aim specially energy productivity in buildings.Nowadays the use of plate for insulation purposes presents a risen trend day by day. The use of plate for insulation purposes in outside And/or inside building constructions is a widespread task as facing materials. Showing high thermal performance of building products and their effect for probable lightness are very important for the earthquake situation. In this study, research findings which were carried out on lightweight insulation plates improved by using volcanic lightweight aggregate in our country as a cementitous composite material were discussed. A new illustration will able to be presented about the industrial use of volcanic lightweight aggregate amply found in our country at different locations.Furthermore, in this study a light for the development of ecologic and natural insulation plate productions, supplying high additional worth specially our country energy productivity, was to be aimed based on the research findings of this experimental work.