Bankacılık krizlerine karşı beşli savunma hattı modeli uygulaması
Application of five lines of defence model against banking crisis
  1. Tez No: 330867
  2. Yazar: GÖKHAN YURTÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN BAYAZITLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Krizleri, Beşli Savunma Hattı Modeli ve Bankacılık Otoriteleri, Bank Crisis, Five Lines of Defence Model and Banking Authorities
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bankalar, sermaye yetersizliği, ekonomide meydana gelen ani dalgalanmalar, siyasi istikrarsızlıklar, yüksek kaldıraçlı ve kontrolsüz olarak kullanılan bankacılık ürünleri, yetersiz risk yönetimi ve iç kontrol uygulamaları, yönetim ve denetim zaafiyetleri gibi sebeplerle mali krize girmekte ve krizi iyi yönetememeleri neticesinde de iflasla karşılaşmaktadırlar. Genel bir değerlendirmeye tabi tutulan bankacılık krizlerinden çıkarılan dersler sonucu bankacılık sistemini korumak ve kontrol altında tutmak amacıyla zaman içinde bazı modeller geliştirilmiştir. Çalışmada ?Beşli Savunma Hattı Modeli? şeklinde adlandırarak açıklamaya çalıştığımız model esas olarak Bankacılıkta güçlendirilmiş ve risk bazlı iç ve dış denetimi, etkin bir risk yönetimini, proaktif tedbirler alarak krize hazırlık yapan ve bankacılık sektörünü etkili bir şekilde kontrol eden/yönlendiren bankacılık otoritesini ve beşli savunma hattını oluşturan birim ve kurumların uygulamalarını özetlemektedir. Bankacılık krizlerine karşı Beşli Savunma Hattı Modeli uygulaması genel olarak güçlü bulunmakla birlikte, uygulanan para ve maliye politikalarının etkililiği ve yerindeliği ile finansal kurumlar ve bankacılık otoriteleri arasında yakın uyum ve işbirliğinin beşli savunma hattının başarısında hayati öneme sahip olduğunu belirtmek yerinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
Banks go through financial crisis due to reasons such as capital inadequacy, sudden fluctuations in the economy, political instabilities, high leverage banking products used without control, insufficient risk management and internal control applications, management and supervision weaknesses, and as they cannot manage the crisis well, they face bankruptcy. As a result of the lessons learned from the banking crises that have been assessed in general terms, some models have been developed in order to protect and control banking system. The model which we call ?Five Lines of Defence? mainly summarises reinforced and risk-based internal and external audit, effective risk management, the banking authority getting prepared against a crisis with proactive measures and controlling/directing the banking sector effectively and the applications of the units and organisations constituting the five lines of defence. The Five Lines of Defence Model is generally found strong against banking crises, and it should be stated that the effectiveness and appropriateness of the money and finance policies applied and the harmony and cooperation between the financial institutions and banking authorities have an important role in the success of the five lines of defence model.