Saltanat Naibi Eminüddin Mikail'in hayatı ve Türkiye Selçuklu Devleti tarihindeki yeri
The life of Amin al-Din Mikail, Naib al-Saltana, and his place in the history of the Anatolian Seljukid State
- Tez No: 330886
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eminüddin Mikail, Saltanat Naibi, Anadolu Selçuklu Devleti, Cimri, Sivrihisar Ulu Cami, Amin al-Din Mikail, the naib al- saltana, the Anatolian Seljukid State, Jimri, Sivrihisar Ulu Mosque
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Anadolu Selçuklu Devleti'nin Moğol tahakkümü altına girmiş bulunduğu bir zamanda, müstevfîlik ve saltanat nâipliği yapmış olan Eminüddin Mikail, Selçuklu gulam sistemi içerisinde yetişmiş bir devlet adamıdır. Çağdaş kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamasına karşın, onun 1257?1260 yılları arasında herhangi bir tarihte müstevfîliğe atanmış olması oldukça muhtemeldir.Eminüddin Mikail 1260 yılında Sultan II. İzzeddîn Keykavus'un naipliğine tayin edildi ve bu vazifesini Sultan IV. Rükneddin Kılıç Arslan ve III. Gıyaseddîn Keyhüsrev dönemlerinde de sürdürdü.Saltanat naibi olmasının ardından Eminüddin Mikail'in, dönemin siyasi gelişmelerinde aktif bir rol oynamış olduğu görülüyor. Ayrıca, dönemin büyük sufilerinden Mevlana Celaleddin Rumi ve Şems-i Tebrizi ile de tasavvufi bir bağ kurmuştur.Eminüddin Mikail 1277 yılında Konya'ya saldıran Karaman oğulları tarafından öldürülmüştür. Çağdaş kaynaklarda eserleri hakkında herhangi bir bilgi bulunmamasına karşın, Osmanlı kaynaklarından Eminüddin Mikail'in Eskişehir'in Sivrihisar ilçesindeki Ulu Cami'yi restore ettirdiği ve ayrıca Kayseri'de bir zaviye yaptırmış olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Amin al-Din Mikail, Who worked as a mustawfi and a naib al-saltana (sultan?s deputy) at a time when the Anatolian Seljukid State came under the Mongol pressure, was a statesman who grew up in the system of Seljuk ghulam.Although there?s no information in the contemporary sources, he is quite likely to have been appointed as a mustawfi in any time between 1257 and 1260.In 1260, Amin al-Din Mikail was appointed to the regent of Sultan Izz al-Din Kay-kaus II and continued his duty during the reign of Sultan Rukn al-Din Kılıj Arslan IV and Sultan Ghiyath al-Din Kaykhusraw III.After he became the naib al-saltana (the regent of the sultanate), Amin al-Din Mikail seems to have played an active role in the political developments of the period. He also formed a mystical bond with Mevlana Jalal al-Din Rumi and Shams Tabrizi Who are the great sufis of the period.Amin al-Din Mikail was killed by the Karamanids, attacked Konya in 1277. Although there isn?t any information about his works in the contemporary sources, it?s understood from the Ottoman sources that Amin al-Din Mikail had Ulu Cami ( The Grand Mosque) in Sivrihisar which is a district of Eskisehir, restored and also built a dervish lodge in Kayseri.