An etymological dictionary of pre-thirteenth-century Turkish., (Sir Gerard Clauson); anlam dizininden alfabetik dizine aktarım, Türkçeye çevirim (A-E-É maddeleri)
Dictionary of pre-thirteenth-century Turkish., (Sir Gerard Clauson); transference from semantic index to alphabethical index, Turkish translation (A-E-É sections)
- Tez No: 330933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SALİM KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: S. Gerard Clauson, EDPT, Etimolojik Sözlük, Alfabetik dizin, S. Gerard Clauson, EDPT, Etymological Dictionary, Alphabetical range
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Clauson'un An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish adlı etimolojik sözlüğü anlam dizini esasına göre yazılmıştır. Türkçenin etimolojik sözlükleri arasında önemli ve ciddi bir yeri olan eserden bu hâliyle Türkiye'deki Türkologlar azami ölçüde istifade edememektedir.Bu çalışmada amaç, S. Gerard Clauson'un 1972 yılında Oxford Üniversitesi tarafından yayımlanan An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish (13. Yüzyıl Öncesi Türkçenin Köken Bilgisi Sözlüğü) adlı etimolojik sözlüğün a-e-é maddelerinde geçen bütün madde başları alfabetik sıraya göre dizilmiş, ayrıca bu maddeler Türkçeye çevrilmiştir.Clauson sözlüğünün dili İngilizcedir. Sözcük açıklamaları ve verilen örnekler de İngilizcedir. Bizim burada izlediğimiz yol bu İngilizce açıklamaların Türkçe karşılıklarını vermektir.
Özet (Çeviri)
An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish of Clauson was written according to meaning range.Turkish philology can not properly use from this dictionary among the etymological dictionaries of Turkish.In this study,all words in a-e-e sections of S.Gerard Clauson?s Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish (13. Yüzyıl Öncesi Türkçenin Köken Bilgisi Sözlüğü) published in 1972 were put in alphabetical orders and translated into Turkish.Clauson?s dictionary language is English. Word explanations and examples given are English as well. Our aim is to write Turkish meaning of these English explanations.