The mediating role of innovative work behaviors between intraprenuerial climate and organizational innovatiness: An empiricial study
Kurumsal girişimcilik ve yenilik performansına etki eden kurumsal faktörler
  1. Tez No: 330960
  2. Yazar: SERAY BEGÜM SAMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç girişimcilik iklimi, yenilikçi davranışlar, yenilikçilik performansı, Intrapreneurial climate, innovative work behavior, innovative
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde yerel ve küresel ölçekte artan rekabet; hem araştırmacıları hem de bunu yakından hisseden firmaları başarı kültürünü nasıl yaratacakları ve bunu nasıl devam ettirebilecekleri konusunda düşünmeye itmiştir. Bu yüzden kurumsal girişimcilik ve bunun yenilikçi sonuçları önem verilen ve araştırılan konular haline gelmiştir.Kurumsal girişimcilik ve örgütsel yenilikçilik alanındaki literatür, yönetimin yetkinliği ve yenilikçi fikirler ile projelerin yolunu açan etkin bir sistemin oluşması için kullanılabilecek yöntemlerin sebep ve sonuçları üzerine gelişmiştir. Ancak, sistemin mozaiğini oluşturan yenilikçi fikir ve projelerin sahipleri, yani çalışanların davranışları çok az çalışmada detaylıca incelenmiştir.Bu bağlamda, yönetim tarafından kullanılan ve yenilik odaklı bir iklimi tetikleyen unsurlar literatürde yönetimin desteği, tahsis edilen zaman, yönetsel özgürlük ve özeklik, etkin bir ödül sistemi ve riski özümseyebilme kapasitesi olarak yer almaktadır.Bütün bunlar göz önünde bulundurularak, bu çalışma yenilikçi davranışların, kurumsal girişimciliğin firma performansına etkilerini ne yönde değiştirebildiğini analiz etme amacı taşımaktadır. Önceki literatürde eksik kaldığı düşünülen önemli bir noktayı tamamlamak amacıyla; yenilikçi davranışları fikir üretme, geliştirme ve gerçekleştirme olarak çalışmanın merkezine koymuştur. Ayrıca sisteme karşı olmak yerine onu korumayı hedefleyen ve statükocu davranışlar olarak nitelendirilebilecek erdemli davranışların da iklimsel faktörlerle nasıl bir etkileşim içinde olduğu ve bunun sisteme karşı gerçekleştirilen yenilikçi davranışlara nasıl yansıdığı araştırılmıştır.Bütün bu faktörlerin bir araya gelerek firma için oluşturulan katma değer; firmanın yenilikçilik, yeni ürün, imalat açısından ve finansal açılardan ne noktada olduğunun değerlendirilmesi ile açığa çıkacağından, hem niteliksel hem de nicelik açısından performans ele alınmıştır.Kurumsal girişimcilik ikliminin çok boyutlu ele alındığı, yenilik ve örgütsel vatandaşlığın da içinde bulunduğu önceki kavramsal ve ampirik çalışmalar ile bu konuda yürütülmüş saha çalışmalarının sonuçlarına dayalı olarak geliştirilen bu çalışma, İzmir'de bulunan Ege Serbest Bölge ile 3 organize sanayi bölgesinde konuşlanmış, imalat yapan 45 firmadan herhangi bir sektörel sınırlama olmaksızın, her kademeden 199 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla yapılan regresyon analizleri sonucunda hemen her açıdan gerçekleşen yönetim desteğinin ve yenilik performansına bağlı olarak yürütülen etkin ödül sisteminin çalışanların sahip olacağı erdemle birleştiğinde, yenilikçi davranışların ortaya çıkmasına yol açtığı sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak; bu davranışların firmaya yenilikçilik, imalat, yeni ürün ve finansal anlamda katma değer yarattığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing competitiveness both in global and domestic markets has made both academicians and firms to explore how to create and sustain a climate and culture of success. Therefore, corporate entrepreneurship (intraprenuership) and its innovative consequences have been primary study areas.The literature on intrapreneurship and organizational innovativeness has focused on the managerial competencies and managerial tools to achieve effective managerial systems leading successful innovative ideas. However, the work behaviors of employees who are the essence of organizations and the main actors of creativity and innovative ideas and /or projects have not been studied separately. In the literature there are five managerial tools that are needed to support an innovation oriented intrapreneurial climate; namely (1) management support, (2) time availability, (3) individual freedom and autonomy, (4) reward availability/reinforcement (5) management?s and employees? absorption capacity of risk.In this respect; this study aims to find how to innovative work behaviors mediate the performance impacts of intrapreneurship. As to the contribution of this study to the current literature, it took innovative work behaviors of employees with its multidimensional structure of idea generation, idea promotion and idea realization to the center as a mediator factor between intrapreneurial climate and firms? performance especially. Beside the innovative work behaviors, the interaction effect of both civic virtue as one of the promotive- affiliative types of employee behavior seeking to preserve the ongoing system and the manipulation tools of change on the frequency occurrence of innovative types of behaviors were in the focus.In order to evaluate the added value of these types of behaviors, performance was measured both by qualitative and quantitative aspects so innovative, new product, manufacturing and financial criteria were selected upon which the effects of innovative work behaviors were explored.The final sample of this study which based on the deep literature review of corporate entrepreneurship, innovation and organizational citizenship behaviors, includes 199 respondents from 45 different firms from three organized industrial zones located in İzmir and Agean Free Zone without any industrial limitations. The respondents of this study were the employees? of manufacturing firms from all hierarchical levels.The results of regression analyses indicate that intrapreneurial climate dimensions of management support and reward availability together with civic virtue are strong drivers of Innovative Work Behaviors (IWBs), these types of behaviors are also effective instruments for the Innovative Performance of the firms which lead to effective functioning of the organization in terms of manufacturing, new product and financial aspects.